GORAŽDE

Student arhitekture Ekrem Polovina autor najboljeg projekta: Most života na Miljacki predstavlja put ka slobodi

Čelik, beton i staklo, neki su od materijala koji bi trebali biti korišteni tokom izgradnje

Polovina: Puno mi to znači. Facebook

Alen Bajramovic

20.10.2023

Goraždanin Ekrem Polovina, student pete godine Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu, autor je najboljeg idejnog rješenja za most na Miljacki kod hotela “Bristol”. Svoj prvi projekt izgradnje jednog mosta Polovina je radio u okviru svog izbornog predmeta Arhitektonski natječaji kod profesora Mladena Burazora, a radovi studenata dostavljeni su na konkurs Općine Novo Sarajevo.

Istražni radovi

- Moj projekt je najprije ušao u uži izbor, a onda je komisija odabrala najbolji od ta tri rada. Puno mi to znači, a nadam se da će značiti i za moju karijeru. Mostovi nisu primarni poslovi arhitekte, ali ima dosta poznatih arhitekata koji su radili na mostovima. Taj projekt sada treba preuzeti Institut za građevinarstvo, koji će dalje razraditi projekt, a u čemu ću i ja učestvovati - kazao nam je Polovina.

Svoj projekt nazvao je „Most života“, simbolički ga nastojeći povezati s njegovom ratnom prošlošću. Čelik, beton i staklo, neki su od materijala koji bi trebali biti korišteni tokom izgradnje, kojoj bi trebali prethoditi istražni radovi na terenu, a, osim pješačke, planirana je i biciklistička staza.

Razmjena civila

- Ovaj most ima svoju ratnu priču koju sam čuo u društvu kad nisam ni slutio da ću raditi na tom mostu i da će uopće biti nekog konkursa. Upravo na tom dijelu dešavale su se razmjene civila tokom rata, pa sam na osnovu toga napravio rješenje koje se na krajevima širi, a na sredini sužava, predstavlja žilu kucavicu koja spaja obale Miljacke i, na neki način, put ka slobodi - pojasnio je Polovina.

Studentica Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu Tajra Šurković autorica je idejnog rješenja za izgradnju drugog mosta na Miljacki, između Čengić-Vile i Hrasnog. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.