NJUJORK

Arria-formula sastanak Vijeća sigurnosti UN-a: "Sprečavanje i reagovanje na seksualno nasilje povezano sa sukobom"

Na ovom sastanku je govorila i Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja "Žena – žrtva rata"

Bakira Hasečić i Zlatko Lagumdžija. Facebook

H. J. I.

20.10.2023

U organizaciji Albanije, Velike Britanije i SAD održan je Arria-formula sastanak Vijeća sigurnosti UN-a na temu "Sprečavanje i reagovanje na seksualno nasilje povezano sa sukobom". 

Na ovom sastanku je govorila i Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja "Žena – žrtva rata", koja je podsjetila prisutne na dugogodišnju borbu ovog udruženja da razbije šutnju o ovom stravičnom zločinu, pruži podršku preživjelim žrtvama ratnog silovanja, pomogne utvrđivanju istine i uspostavljanju pravde za žrtve, i doprinese savladavanju prošlosti i unapređenju ljudskih prava žena žrtava rata i njihovih porodica. 

- Naglasila je da je do sada u Bosni i Hercegovini pravosnažno završeno približno 700 predmeta ratnih zločina, koji su se vodili protiv gotovo 1.000 osoba, procesuiranje ovih zločina trenutno je u fazi najgorih rezultata u BiH i u regionu. Istakao sam da je iznimno važno akt seksualnog nasilja kao ratnog zločina držati kontinuirano u fokusu, prvenstveno zbog preživjelih žrtava čije dostojanstvo se ovim činom pokušalo ubiti. I pored toga, oni su smogli snagu da progovore i nastave dalje, da se uzdignute glave bore za istinu i pravdu. Istina i pravda ključni su preduslovi za pomirenje, ali doprinose i prevenciji ovih zločina u budućnosti - napisao je Lagumdžija na Facebooku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.