U ORGANIZACIJI I4DI

Svečani prijem u Vašingtonu, snažne poruke podrške Ambasadi BiH i ambasadoru

Prijem je još jedan u nizu od aktivnosti koje Institut I4DI radi u segmentu jačanja uloge BiH dijaspore na osnaživanju veza između SAD i BiH

Sa svečanog prijema. Facebook

Al. B.

21.10.2023

Institut za razvojni uticaj sa sjedištem u Vašingtonu Institute for Development Impact - I4DI) sinoć je imao zadovoljstvo upriličiti prijem dobrodošlice u čast novoimenovanom Ambasadoru Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Američkim Državama, Nj.E. Svenu Alkalaju. 

Tokom prijema upućene su snažne poruke podrške zajednice Ambasadi i ambasadoru lično, kao i izražena je želja i spremnost za saradnji na projektima i aktivnostima od interesa za Ambasadu, BiH dijasporu, kao i za jačanje strateških odnosa i mostova između Sjedinjenih Država i Bosne i Hercegovine.

Nekoliko važnih poruka

Uz srdačan pozdrav prisutnima i zahvalnost organizatorima, ambasador Alkalaj je u svom obraćanju uputio nekoliko važnih poruka. 

Prvo, Ambasada BiH u Vašingtonu ponovo širom otvara vrata za svoje građane koji trebaju da osjete da je to njihova kuća i da su uvijek dobrodošli. Drugo, ponovo će se aktivirati rad Ambasade sa dijasporom širom SAD. Ne samo da Ambasada više neće biti nedostupna, nego će aktivno nastupati prema našoj dijaspori, a predstavnici Ambasade već planiraju posjete našim zajednicama širom SAD. 

Treće, ambasador je pozvao predstavnike NVO-a aktivnih u SAD da zajedno s Ambasadom definiraju projekte od važnosti za BiH i zajednički rade na njihovoj implementaciji kroz radne grupe koje je potrebno formirati u tu svrhu. Četvrto, u koordinaciji sa Ambasadom, potrebno je definirati nastup prema američkim zvaničnicima i institucijama s ciljem promoviranja zajedničkih interesa BiH i SAD. 

Ključni interesi BiH

U konačnici, ambasador je istakao da je još jedan od ključnih interesa BiH da se ponovo aktivira rad Kluba za BiH u američkom Kongresu (The Bosnian Caucus), s ciljem jačanja i unaprjeđenja odnosa između BiH i SAD, kao najvažnijeg saveznika i istinskog prijatelja naše zemlje.

Pored ambasadora Alkalaja, prisutnima su se obratili Dr. Azra Kačapor - Nurkić, suosnivačica i izvršna direktorica I4DI, gđa. Dženita Saračević, predsjednica Bheart, gdin. Benjamin Tikvina, predsjednik Inkluzivnog pokreta za BiH, i gdin. Adnan Hadrovic, viši savjetnik za međunarodne odnose, diplomatiju i globalnu sigurnost na I4DI.

Prijem je još jedan u nizu od aktivnosti koje Institut I4DI radi u segmentu jačanja uloge BiH dijaspore na osnaživanju veza i izgradnji novih mostova između Sjedinjenih Država i Bosne i Hercegovine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.