POČELA GRIJNA SEZONA

U narednom periodu očekuje se veća potražnja: Tona peleta 500 KM, uskoro će biti skuplji

Sve je slabiji interes za ugljem

Helać: Stabilno tržište. Facebook

Meliha Smajkic

25.10.2023

Cijene peleta će, zasigurno, biti više u narednom periodu, ali značajnija poskupljenja se ne očekuju. Rekao nam je to Muhamed Helać, portparol kompanije „Drvosječa“, istakavši da će pelet, vjerovatno, biti skuplji u jeku grijne sezone.

Kućni budžet

- Međutim, ne vjerujemo da će se te cijene značajnije odraziti na kućne budžete naših građana, odnosno da će to biti neki novi udar za njih. Jednostavno, ogrjev je uvijek skuplji tokom zime, ali se, ponavljam, vrtoglave cijene ne mogu očekivati - kazao nam je Helać.

Istakao je da je tržište trenutno stabilno, da peleta, ali i ogrjevnog drveta, kao i uglja ima u dovoljnim količinama te da se ne očekuje nestašica.

Kazao je da je trenutno najveća potražnja za peletom, ali i ogrjevnim drvetom, dok sve slabiji interes građani iskazuju za ugljem. Iz godine u godinu, dodao je, potražnja za ugljem je sve slabija.

Šta je skuplje

Trenutna cijena tone peleta kreće se u rasponu od 500 do 520 KM, a palete iscijepanog drveta između 150 i 165 KM po metru. Tona kamenog uglja je 285 KM, a drvenog 235 KM i to je jedini energent koji je poskupio značajno u odnosu na lani, kada se prodavao po cijeni od 195 KM.

Na pojedinim internet-oglašivačima pelet se prodaje po cijeni u rasponu od 400 KM do 490 KM po toni.

Građani do posljednjeg odgađaju nabavku

Iako je grijna sezona zvanično otpočela, ipak, činjenica da nas je vrijeme poslužilo i da su temperature zraka i dalje povisoke za ovo doba godine dovela je do toga da naši građani trošak kupovine ogrjeva ostavljaju kao posljednji. To je, donekle, i razumljivo usljed svih silnih poskupljenja, naveo je Helać.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.