ŽESTOK OKRŠAJ

Helez tvrdi da će BiH dobiti borbene helikoptere, Goganović kaže da od toga nema ništa

Helez kaže da su SAD već osigurale oko 80 miliona maraka i da kupovinu više niko ne može spriječiti

Zukan Helez i Aleksandar Goganović. Anadolija / Vijeće ministara BiH

D. R.

25.10.2023

Borbeni helikopteri za potrebe Oružanih snaga BiH novi su kamen spoticanja, ne samo unutar Ministarstva odbrane BiH, već po svemu sudeći i Amerike i srpskih ministara u Vijeću ministara BiH, piše banjalučki portal, Srpskainfo.

Nakon što Vijeće ministara BiH nije odobrilo novac za nabavku novih borbenih helikoptera, u cijelu priču se umiješala Amerika, koja je prema tvrdnjama ministar odbrane BiH, Zukana Heleza već uplatila novac za njih.

- Ministarstvo odbrane BiH i SAD su pronašli rješenje. Helikoptere će nabaviti bez učešća Vijeća ministara, a puni iznos platit će SAD. Novac je već na računu i nabavku više niko ne može spriječiti - tvrdi Helez.

On je podsjetio da je nabavka američkih helikoptera za modernizaciju Oružanih snaga BiH dugo u proceduri. Za realizaciju projekta potrebno je odobriti 3,6 miliona maraka iz budžeta. Međutim, proces je usporen, ali i osporavan u Vijeću ministara BiH.

Višenamjenski helikopteri 

Usaglašeni rok za odobravanje sredstava iz tekuće rezerve bio je kraj septembra. Odluka nije ispoštovana. Rok je istekao, helikoptera nema.

- Trebali smo nabaviti UH II helikoptere, ali želimo novije BELL 412, koje koriste oružane snage država članica NATO saveza kao što su Slovenija, Hrvatska i Crna Gora. Nismo odustali od nabavke. Idemo u nabavku, ali modernijih helikoptera. Ako javnost ne može da prati šta znači UH II i BELL 412, onda vam je to otprilike kao Golf 4 i Golf 8 - kaže Helez.

On ističe da je riječ o višenamjenskim helikopterima, odbrambenim, ali i mirnodopskim.

Helez kaže da su SAD već osigurale oko 80 miliona maraka i da kupovinu više niko ne može spriječiti.

- Potpuno je nebitno hoće li Vijeće ministara ili neće, mi idemo u nabavku i to je već odobreno u Ministarstvu finansija SAD. Oni će platiti - tvrdi Helez.

Plan modernizacije

On je optužio srpske ministre u Vijeću ministara BiH za opstrukciju nabavke borbenih helikoptera – od skidanja tačke s dnevnog reda pa do odobravanja potrebnih sredstava i povlačenja sredstava.

- I dalje stoji 3,6 miliona maraka u rezervi. S obzirom na to da nije ispoštovana sva potrebna procedura, po nalogu zamjenika ministra odbrane BiH cijela implementacija je zaustavljena zbog gore navedenog. Sredstva nisu utrošena, a njihovu namjenu utvrdit će Vijeće ministara BiH posebnom odlukom - rekao je zamjenik ministra finansija i trezora BiH, Muhamed Hasanović.

Zamjenik ministra odbrane BiH, Aleksandar Goganović s druge strane tvrdi da u skladu sa zakonom nije moguće da Oružane snage BiH nabave borbene helikoptere, bilo da se radi o sufinansiranju ili o donaciji, jer nisu predviđeni Planom modernizacije.

On je pojasnio da je Planom modernizacije Oružanih snaga planirana nabavka lakih višenamjenskih i srednjih transportnih helikoptera, a to su neborbeni helikopteri koji služe za transport, izviđanje i medicinsku evakuaciju.

Zamjenik oponira ministru

Na tvrdnje ministra odbrane Zukana Heleza da će Oružane snage BiH dobiti puno bolje helikoptere od planiranih i da će sve platiti SAD, Goganović je istakao da Planom modernizacije nije planirana nabavka borbenih helikoptera.

- Hipotetički, ukoliko bi se nabavili borbeni helikopteri to bi bilo kršenje Plana modernizacije koja je dio Pregleda odbrane usvojenog od strane Predsjedništva BiH, kao vrhovne komande - upozorio je zamjenik ministra odbrane.

On je dodao da ne vjeruje da bi se iko usudio upustiti u taj proces koji bi imao opasne posljedice, jer bi to bilo direktno kršenje Zakona o odbrani i Ustava BiH.

- Na računu Ministrstva odbrane ne postoje obezbijeđena sredstva za nabavku helikoptera. Ako je i istina da su SAD pristale da plate puni iznos, naglašavam da mi o tome nismo zvanično obaviješteni, ali opet ostaje otvoreno pitanje plaćanja PDV-a i špedicije što SAD sigurno ne bi pristale da finansiraju - naglasio je Goganović.

On je napomenuo da ima informacije da su to neborbeni helikopteri, koje su SAD poklonile drugim državama, budući da Ministarstvo odbrane nije obezbijedilo sufinansiranje u predviđenom roku. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.