ODRŽALI SASTANAK

Nikšić, Ćatić i Hajduk: Nužno zaustaviti daljnje propadanje Doma zdravlja Konjic

Gradonačelnik Ćatić je podsjetio kako je situacija u Domu zdravlja Konjic stara preko 20 godina, te da je dug u kontinuitetu rastao

Sa održanog sastanka. Grad Konjic

H. J. I.

27.10.2023

Premijer Federacije Nermin Nikšić, gradonačelnik Konjica Osman Ćatić i direktor konjičkog Doma zdravlja Džemal Hajduk na današnjem sastanku u Konjicu donijeli su zaključke u cilju rješavanja nagomilanih problema koje spomenuta zdravstvena ustanova ima već dugi niz godina.

Zaustavljanje daljnjeg propadanje Doma zdravlja Konjic i stabilizacija tekućeg poslovanja i dugovanja bili su u fokusu razgovora.

Normalno funkcioniranje

- Tražit ćemo načine kako pomoći i stati iza ovih ljudi, jer građani očekuju da ne osjete situaciju u kojoj se radnici u zdravstvu nalaze. Mi ćemo s naše strane u granicama koje dopušta i zakon i naše mogućnosti tražiti kako da u budućnosti stvorimo pretpostavke da Dom zdravlja funkcionira normalno.

Treba imati u vidu da je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu specifična situacija i da je već četiri, pet godina Vlada u tehničkom mandatu i da postoji nada da bi mogla biti formirana nova u kojoj bi participirale i stranke iz kojih dolazimo ja i gradonačelnik i da bismo i kroz taj vid angažmana mogli popraviti status Doma zdravlja i kad je u pitanju kantonalni Zavod zdravstvenog osiguranja, jer s jedne strane ne mogu prihvatiti da jedan Federalni zavod pokriva sve troškove, dok su kantonalni u suficitu, a zdravstvene ustanove, da tako kažem, kubure. Naravno da osnivač, Grad Konjic sa svoje strane daje doprinos i rješava određene probleme, ali ne i plaće. To je posao kantonalnih zavoda - kazao je premijer Nikšić.

Gradonačelnik Ćatić je podsjetio kako je situacija u Domu zdravlja Konjic stara preko 20 godina, te da je dug u kontinuitetu rastao i nije se nešto puno poduzimalo na rješavanju i funkcioniranju ove zdravstvene ustanove, saopćio je Grad Konjic.

Kompleksno stanje

- Stanje je postalo kompleksnije nakon razdvajanja zdravstvenih ustanova 2016. godine, zatim nakon potpisivanja Kolektivnog ugovora 2018. godine, jer sredstva nisu pratila obveze iz Kolektivnog ugovora - pojasnio je Ćatić

Izrazio je zadovoljstvo što je premijer Nikšić iskazao spremnost za konkretne aktivnosti u kojima će se u idućem periodu ogledati ova pomoć u smislu stabilizacije funkcioniranja i rada Doma zdravlja Konjic.

Direktor Doma zdravlja Konjic Džemal Hajduk zahvalio je na konstruktivnim prijedlozima premijeru i gradonačelniku i što su saslušali problematiku, ideje te predložili zaključke koji se odnose na zaustavljanje daljnjeg propadanje Doma zdravlja Konjic i stabilizaciju tekućeg poslovanja i dugovanja naše ustanove.

- Mislim da bi ovo trebalo krenuti u pozitivnom pravcu, nakon svih ovih godina tijekom kojih smo imali probleme u kontinuitetu - zaključio je Hajduk.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.