KOLUMNA ZA "AVAZ"

Dr. Kemal Dizdarević o stanju na Bliskom istoku: Historijski marginalizirani narodi nikada nisu naučili "igre moći"

Palestinci će imati male šanse u borbi za sopstvenu blisku budućnost, ako se nastavi ovakva globalna konstalacija odnosa, rekao je

Dr. Kemal Dizdarević. Avaz

Dr. Kemal Dizdarević

28.10.2023

Moralnost mjeri drugog prema njegovim intencijama, dok se u životnim igrama i igricama oponent procjenjuje isključivo prema rezultatima njegove akcije.

Često se ruinirajuće aktivnosti "moralista", naknadno, od njih samih i njihovog kruga, opravdavaju i racionaliziraju iako je jasan rezultat njihovog djelovanja.

Historijski marginalizirani narodi nikada nisu naučili "igre moći" i to im je u ovakvom svijetu onemogućilo da zauzmu pozicije sa kojih mogu utjecati i determinirati neke bitne elemente (nikada sve) svoje sudbine. U određenim slučajevima, njihovo uključivanje u tim koji igra globalne igre moći onemogućavaju oprečni interesi velikih, kojima je njihova geostrateška pozicija iznimno važna a njihova ponuda nedovoljna, pa su ih isključili iz globalnih tokova i eliminirali iz strateškog pozicioniranja sa kojeg bi sebi mogli pomoći. Palestinci su ekstreman primjer ovih okolnosti. Mi smo ipak u mnogo boljoj poziciji.

Glavni izvor energije

Na stranu sve te zanimljive priče o zajedničkoj abrahamskoj tradiciji i svim mržnjama i ljubavima koje one mogu poroditi, ipak u realnosti zapadnog pragmatizma prevalira čisti interes. U regiji Bliskog istoka interes se ogleda u kontroliranju fosilnih goriva koja su još uvijek, i još decenijama će biti, glavni izvor energije suvremenog svijeta.

Obično se iza prividne iracionalnosti i narodnih bajki krije vrlo racionalan i jasan interes. Znamo mi to ovdje, nije dalek put od Kosovskog mita do otimačine zemlje vojnim putem.

Pošto arapske države posjeduju značajne rezerve fosilnih goriva, a time i energije, a jedini saveznik kojem Amerika može vjerovati u tom regionu je Izrael, onda je za očekivati snažnu podršku tom savezniku od najmoćnije zemlje u historiji (kako to reče, neki dan, Biden).

Moralnost u ovakvim slučajevima baš ništa ne znači, što je poražavajuće po sliku suvremenog Sapiensa.

Igra moći, koja ima jasan cilj da osigura i realizira gole interese moćnih koji je prakticiraju, postaje naknadno racionalizirana i moralno prečišćena, a dio opravdanja koje moćni koriste za tu igru je naglasak na zastupanju, ne pojedinačnih već kolektivnih, interesa njihove populacije. Oni pod interes svog modaliteta funkcioniranja podvode opravdanje za iskazanu brutalnost i neprikosnovenost i to rade potpuno uvjereni u svoju moralnu opravdanost.

Nuklearni rat

Palestinci će imati male šanse u borbi za sopstvenu blisku budućnost, ako se nastavi ovakva globalna konstalacija odnosa. A izgleda da hoće, jer ove odnose, u bliskoj budućnosti, može promijeniti samo nuklearni rat. Pod pretpostavkom da Apokalipse ipak neće biti, izgleda vrlo vjerovatno da će i narednih, najmanje tridesetak godina ovog stoljeća proticati u znaku Amerike i njene globalne igre moći.

Izrael kao mala, ali iznimno vojno moćna, zemlja je praktično po vojnoj tehnologiji ispred bilo koje NATO zemlje izuzev Amerike. Činjenica da posjeduje nuklearno oružje stavlja ga ispred Turske. Izrael je konstanta američkog interesa u arapskom moru (nafti), ujedno i čvrst oslonac američkoj šapi koja je uvijek tamo gdje se crpi jeftina energija.

Nuklearna katastrofa, disruptivne tehnologije i klimatske promjene su opasnosti po opstanak suvremenog svijeta. Nuklearni rat neprestano ostaje otvorena opcija. Danas se njegova aktualnost vraća u kolektivne misli čovječanstva. Tim prije što pozivanje na ljudski razum, nikada u historiji, nije bilo barijera za nadolazeće katastrofe. To vidimo i danas.

Vrlo malo običan čovjek razumije od onoga kako svijet uistinu funkcionira.

Mnoge stvari su u "crnoj kutiji" čije rezultate akcije svakodnevno vidimo, ali njenu unutrašnju dinamiku, koja daje te rezultate, naprosto ne razumijemo. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.