PREMIJER TK

Halilagić: Sigurnost preduslov za privredni i ekonomski rast i razvoj

Tema tog skupa danas je bila "Realpolitički odgovori na sigurnosne prijetnje u i oko BiH",

Irfan Halilagić. Fena

FENA

29.10.2023

Sigurnost dolazi prva i to je preduslov za privredni razvoj, ekonomski rast, investicije, ulaganja, te progres u svim drugim segmentima društva. Kazao je to premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić u Sarajevu, na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99.

Tema tog skupa danas je bila "Realpolitički odgovori na sigurnosne prijetnje u i oko BiH", a Halilagić je istaknuo da sigurnost ne smije biti posmatrana ad hoc.

- Mora biti naše trajno, strateško opredjeljenje i aktivnosti u toj oblasti ne smiju zavisiti od bilo kakvih turbulencija ili prekompozicija u vlasti na bilo kojem nivou. Sigurnost je crvena linija, ispod koje ne smijemo ići - naglasio je Halilagić.

Ulaganje u infrastrukturu

Smatra da je, uz kontinuirano ulaganje u infrastrukturu, bolji standard građana i jačanje socijalne politike, neophodno posebnu pažnju posvetiti osposobljavanju specijalističkih timova, civilne zaštite, policijskih i drugih sigurnosnih i obavještajnih struktura, "ali i prijatelje iz drugih zemalja koji mogu biti od pomoći i s kojima u koordinaciji možemo kvalitetnije spašavati ljudske živote i raditi na umanjivanju cjelokupne štete".

- U takvim okolnostima, u uslovima bilo kakve direktne opasnosti po sigurnost građana, a uzevši u obzir složeno ustavno uređenje Bosne i Hercegovine, realnost je da se težište odgovornosti prebacuje na niže nivoe vlasti, tačnije nivoe koji su organizacijski i suštinski bliže građanima. To su primarno jedinice lokalne samouprave (općine i gradovi) i kantoni sa svim svojim nadležnostima - naglasio je.

Kako Halilagić kaže, tako sagledavajući stvari Tuzlanski kanton izdvojio je uz rekordna izdvajanja sredstava za kapitalne investicije (2022. godine 46,5 miliona KM), značajna sredstva (oko 15 miliona KM) za kadrovsko i materijalno - tehničko opremanje Uprave policije.

- Osim navedenog značajnu ulogu, u takvim okolnostima i narušavanju sigurnosti bilo koje vrste, imaju i službe civilne zaštite gradova, općina i kantona, organizacije Crvenog krsta/križa, ali i udruženja oformljena i opremljena za takve specijalizirane događaje i zadatke kao što je primjer Gorske službe spašavanja - naglasio je.

Stepen organizacije

Iz tog razloga, institucije Tuzlanskog kantona su prepoznale, kaže Halilagić, potrebu ulaganja u te strukture te smo pored Uprave policije, paralelno, značajna sredstva izdvojili za jačanje općinskih/gradskih službi civilne zaštite (oko dva miliona KM), "a na tragu smo realizacije ideje formiranja specijalne rezervne jedinice za hitno djelovanje pri Službi civilne zaštite TK".

- Nikako ne treba zanemariti ni stepen organizacije i uvezanosti jedinice mjesne samouprave odnosno mjesne zajednice obzirom da su kao takve najbliže stanovništvu i građanima te najčešće jesu prva spona, konekcija sa višim organima organizacijske strukture kad je riječ o bilo kojem obliku opasnosti ili nepogode. Navedeno ukazuje na potrebu sistemskog uvezivanja svih oblika organizacije u cilju kreiranja institucionalnog, sistemskog odgovora na bilo kakvu vrstu ugrožavanja sigurnosti građana i njihove imovine - naglasio je na redovnoj sesiji Kruga 99 premijer Tuzlanskog kantona. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.