SAZNAJEMO

Azra Miletić tuži Bosnu i Hercegovinu: Državna sutkinja traži 200.000 KM odštete!

Sutkinja Apelacionog odjela bila je hapšena i pritvorena 2015., a sedam godina bila je pod suspenzijom

Miletić: Podnijela krivičnu prijavu protiv Salihovića, Krese i Mihajlovića. Avaz

Miralem  Aščić

31.10.2023

Sutkinja Suda BiH Azra Miletić traži od države gotovo 200.000 maraka odštete zbog nezakonitog hapšenja i pritvora u kojem se nalazila u februaru 2015. godine, saznaje „Avaz“.

Saznajemo da je Miletić već poslala prijedlog na očitovanje Ministarstvu pravde BiH.

Brojne mjere

Sutkinja Apelacionog odjela Suda BiH uhapšena je u februaru 2015. godine, prema nalogu Tužilaštva BiH, zbog navodnog primanja mita. Kasnije je tokom postupka utvrđeno da novac nije ni uzela i da je cijeli postupak, koji je rezultirao optužnicom i suspenzijom, bio nezakonit te da je bila žrtva montaže.

Nakon sedam godina sudskog procesa oslobođena je svih optužbi Tužilaštva BiH, ali je u pritvoru provela mjesec. Kasnije je puštena na slobodu, uz mjere zabrane, tačnije kućni pritvor koji je trajao mjesecima. Kao mjere zabrane izrečene su joj zabrana kontakta sa svim uposlenicima Suda i Tužilaštva, kao i prilazak na 100 metara. Morala se javljati i policijskim organima.

Međutim, zbog narušenog ugleda i časti te nadoknade nematerijalne i materijalne štete, kako saznajemo iz izvora bliskih Ministarstvu pravde, Miletić je odlučila da pokrene tužbu protiv države. Jedina opcija je da se ide na nagodbu, ali od toga za sada neće biti ništa i proces bi mogao biti pokrenut vrlo brzo.

U prijedlogu Miletić zbog duševne boli zbog boravka u pritvoru i mjera zabrane traži i nadoknadu materijalne štete za neisplaćene regrese, izmaklu dobit jer je prije hapšenja obavljala druge poslove u komisijama, VSTV-u, bila edukator sudijama...

Devetero sudija

Miletić je zbog postupka, za koji je otpočetka tvrdila da je nezakonit, prije nekoliko godina podnijela krivične prijave protiv tadašnjeg glavnog tužioca Gorana Salihovića, njegovog zamjenika Bože Mihajlovića, ali i tadašnje predsjednice Suda Medžide Kreso i još devetero sudija. Ona je u startu tvrdila da je cijeli postupak proveden nezakonito, kao i da joj Sud u kojem je radila nije mogao suditi.

Šta je govorila Kreso

Zanimljivo je da je tadašnja predsjednica Suda Kreso, odmah nakon hapšenja Miletić, iako je znala da je presumpcija nevinosti ključna, sazvala konferenciju za medije.

- Ne želim da ulazim u detalje ovog predmeta, ali želim da iskažem našu opredijeljenost za borbu protiv korupcije, ali i očuvanje integriteta, stručnog statusa i hrabrosti naših sudija - istakla je tada Kreso.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.