"AVAZ" NA LICU MJESTA

Afera "Respiratori": U Sudu BiH završeno ročište, Tužilaštvo traži da se Novaliću i ostalima izrekne strožija kazna

Danas je završen javni dio sjednice Apelacionog vijeća, a odluka će biti saopćena naknadno

Sa lica mjesta - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

2.11.2023

U Sudu BiH završeno je ročište na kojem su iznesene žalbe na presudu kojom su bivši federalni premijer Fadil Novalić, te Fahrudin Solak i Fikret Hodžić osuđeni na ukupno 15 godina zatvora za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora vrijednih 10,5 miliona maraka tokom pandemije koronavirusa.

Istom presudom je bivša federalna ministrica finansija Jelka Miličević oslobođena optužbe za nesavjestan rad u službi.

Tužilac tražio strožiju kaznu

Tužilac Džermin Pašić je na današnjem ročištu zatražio od Apelacionog vijeća Suda BiH da se Novaliću, Solaku i Hodžiću izrekne strožija kazna, te da se za oslobađajući dio zajedno s Jelkom Miličević proglase krivim.

Odbrane Novalića, Solaka i Hodžića su detaljno obrazložile zašto smatraju da im se treba izreći oslobađajića presuda. Odbrane su također predložile da se Sud proglasi nenadležnim kao i da se presuda ukine i da se postupak ponovo vodi.

Od optuženih Vijeću se jedino obratio Fahrudin Solak koji je rekao da bi i ako bi se danas desila slična situacija, opet isto uradio.

Nakon izlaganja odbrana, tužilac Pašić je prigovorio odbrani Fadila Novalića zbog korištenja termina većina za prvostepeno Vijeće Suda BiH, ne pominjući termin sud. Pašić je kazao da je danas na taj način stavljena meta na čelo dvojici članova prvostepenog vijeća koji su donijeli presudu.

Danas je završen javni dio sjednice Apelacionog vijeća, a odluka će biti saopćena naknadno.

Prvostepena presuda izrečena početkom aprila

Podsjećamo, početkom aprila Sud BiH je prvostepenom presudom osudio bivšeg federalnog premijera Fadila Novalića, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka i vlasnika firme “F.H. Srebrena malina” Fikreta Hodžića na ukupno 15 godina zatvora za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora vrijednih 10,5 miliona maraka tokom pandemije koronavirusa.

Pravno lice “Srebrena malina” proglašeno je odgovornim što je raspolagalo protivpravno stečenom imovinom, te mu je izrečena novčana kazna od 200.000 KM koja se mora platiti u roku od 60 dana od dana pravosnažnosti presude. Presudom je naloženo oduzimanje protivpravno stečene imovinske koristi u iznosu od 694.747 maraka od Hodžića i “Srebrene maline”.

Izdvojeno mišljenje Perića

Novalić, Solak i Hodžić su proglašeni krivim za zloupotrebu položaja, a Solak i za krivotvorenje isprave. U nedostatku dokaza, oslobođeni su optužbi za udruživanje za činjenje krivičnog djela “pranje novca, krivotvorenje ili uništavanje poslovnih knjiga”, a Novalić i za primanje nagrade.

U presudi se navodi da se 100 uvezenih respiratora nije moglo koristiti za teže pacijente na intenzivnoj njezi.

Tokom izricanja prvostepene presude, predsjedavajući Sudskog vijeća Branko Perić je imao izdvojeno mišljenje, zbog čega je protiv njega pokrenut disciplinski postupak.

Tužilaštvo je nakon izricanja prvostepene presude najavilo da će, po zaprimanju pisanog otpravka, donijeti odluku o ulaganju žalbe na oslobađajući dio presude, kao i eventualno na visinu izrečenih sankcija. Odbrane su također tada najavile ulaganje žalbi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.