SPREMNI ISPUNITI USLOVE

Osmani: Članstvo u Vijeću Europe prioritet za Kosovo

U maju 2022. godine, Kosovo je podnijelo zahtjev za članstvo u Vijeće Europe

Vjosa Osmani. AP

S. S.

2.11.2023

Kosovska predsjednica Vjosa Osmani kazala je da je članstvo Kosova u Vijeću Europe prioritet Kosova, ali i da je neophodno za zaštitu ljudskih prava i blagostanja svih građana, bez razlike, prenosi Kosovo online.

Osmani je tokom sastanka s Dora Bakojanis, izaslanicom Komiteta za politička pitanja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (APKE) za zahtjev Kosova za članstvo u Vijeće Europe, kazala i da je Kosovo spremno da ispuni sve neophodne standarde za članstvo.

- Kosovo je posvećeno ispunjavanju svih standarda Vijeća Evrope za članstvo. Ustav Kosova je već uključio ključne konvencije Vijeća Europe, čineći ih primjenjivim na Kosovu - kazala je Osmani.

Ona je rekla Bakojanis da Kosovo očekuje da se debata i glasanje o Mišljenju o aplikaciji Kosova održe što je prije moguće kako bi se nastavilo s formalnim glasanjem za članstvo u Komitetu ministara, priopćeno je iz kabineta predsjednice Kosova.

- Sljedeće godine Vijeće Europe će obilježiti 75 godina od svog osnivanja. Tako bi bilo veoma simbolično da samo Vijeće Evrope, kao glavna organizacija za ljudska prava na našem kontinentu, otvori vrata demokratskoj zemlji koja teži da se pridruži porodici vrijednosti - rekla je Osmani.

Dora Bakojanis zadužena je da sačini izvještaje na osnovu nalaza dvojice eminentnih pravnika koji su imenovani za procjenu prijave. U maju 2022. godine, Kosovo je podnijelo zahtjev za članstvo u Vijeće Europe, a u aprilu ove godine, Ministarski komitet Vijeća Evrope donio je odluku da se zahtjev za članstvo Kosova proslijedi Parlamentarnoj skupštini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.