JAČANJE SARADNJE

Članovi kolegija oba doma PSBiH s Kurtulmušom : Odnosi BiH i Turske dobri

Po njegovim riječima, svijetom treba da vlada mir, a mir se postiže dijalogom

Članovi kolegija oba doma PSBiH s Kurtulmušom - Avaz
Članovi kolegija oba doma PSBiH s Kurtulmušom - Avaz
Članovi kolegija oba doma PSBiH s Kurtulmušom - Avaz
Članovi kolegija oba doma PSBiH s Kurtulmušom - Avaz
Članovi kolegija oba doma PSBiH s Kurtulmušom - Avaz
+1
FENA

3.11.2023

Članovi kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razgovarali su danas u Sarajevu sa predsjednikom Velike narodne skupštine Republike Turske Numanom Kurtumulušom (Kurtulmuşom).

Predsjedavajući Doma naroda PSBiH Kemal Ademović je nakon sastanka ocijenio da su razgovori bili prijateljski i otvoreni, da je odnos između dvije države čvrst, stabilan, te da ima potencijala da se poboljšava na mnogim poljima.

- Naši politički kao i ekonomski odnos idu uzlaznom putanjom. BiH ima najviše potpisanih i ratificiranih sporazuma s Republikom Turskom, u odnosu na bilo koju drugu zemlju – naveo je Ademović.

Napomenuo je da je u posljednje vrijeme potpisano nekoliko važnih sporazuma, poput sporazuma o slobodnoj trgovini, o saradnji u infrastrukturnim i građevinskim projektima, kao i memoranduma o razumijevanju i saradnji na promociji investicija.

Povećanje izvoznih kapaciteta

Ademović je naveo da Turska u BiH ima nekoliko značajnih investicija, „ali bismo voljeli da ih bude više“.

- Naš vanjskotrgovinski deficit sa Turskom je velik. Volio bih da umjesto 20 posto pokrivenosti uvoza izvozom iz BiH krene što više proizvoda naše domaće proizvodnje ka Turskoj – kazao je Ademović.

Pozvao je nadležna ministarstva BiH, kao i privrednike iz cijele BiH, da iskoriste mehanizme koje imamo u saradnji s Republikom Turskom i povećaju svoje izvozne kapacitete.

- Na političkom i sigurnosnom planu mi ćemo nastaviti da jačamo naše veze sa Republikom Turskom, jer u njoj imamo iskrenog prijatelja. S pažnjom pratimo sve što se u svijetu događa i gradimo zajednički odnos, ne samo sa Turskom, već i sa drugim zemljama koje su privržene istini, pravdi i koje su opredjeljene za vladavinu prava – kazao je Ademović.

Čuvanje mira

Po njegovim riječima, svijetom treba da vlada mir, a mir se postiže dijalogom.

- Mi smo to najbolje naučili u BiH i zato danas cijenimo i volimo naš mir i učinit ćemo sve da ga sačuvamo. Neka zavlada mir u svijetu, gdje god je on danas ugrožen – poručio je Ademović.

Predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turske Numan Kurtumuluš je kazao da između dvije zemlje postoje jake kulturološke, historijske i ostale veze.

Dodao je da je jedna od bitnih stvari i gradnja, odnosno okončanje autoputa Sarajevo-Beograd.

- Želimo da se što prije okonča. Naravno i ostali projekti koji se očekuju da se odrade u narednom periodu, želimo da se što prije okončaju. Teme kao što su infrastruktura, investiranje i ostala polja će biti i u narednom periodu nastavljeni – kazao je Kurtumuluš.

Jačanje odnosa

Po njegovim riječima, jedna od bitnih tema je i Dejtonski sporazum „koji je potrebno da se čuva, kako bi se očuvao i mir u BiH“.

- Nalazimo se na jednom vrlo osjetljivom geografskom području i treba da pružamo napore kako bi sačuvali mir - naveo je Kurtumuluš.

Što se tiče međusobnih parlamentarnih odnosa, smatra da ih je potrebno što više jačati.

- Najaktualnija tema je Gaza. Stav Republike Turske u vezi Gaze je potpuno jasan. Želim da ovo pitanje i temu Gaze usporedim sa najbitnijim, modernim pitanjem na koje često ukazujem. To su tri grada - Aušvic, Srebrenica i Gaza. Dakle, i u Aušvicu, i u Srebrenici, i u Gazi su na brutalan način pobijene hiljade ljudi. Želim da ukažem na to da je u Srebrenici ubijeno skoro devet hiljada ljudi, u fabrici gdje su trebale Ujedinjene nacije da brane ljude koji su bili pod zaštitom UN-a. Isto se danas dešava u Gazi, devet hiljada ljudi je poginulo za manje od četiri nedjelje. Od tih devet hiljada, više od četiri hiljade su djeca – istaknuo je Kurtumuluš.

Humanitarna pomoć

Poručio je da „svi moramo da tražimo novi mir, kako bi našli pravo rješenje za ovu izuzetno tešku situaciju“.

- Želim da ukažem da je potreban hitan prekid vatre, pružanje humanitarne pomoći. Jedna od najbitnijih tema je sama rekonstrukcija UN-a, jer zaista UN se nalazi danas u stanju da ne može da nađe bilo kakvo rješenje za bilo kakvu krizu koja se javlja u svijetu – naveo je Kurtumuluš.

Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Marinko Čavara je izrazio zahvalnost predsjedniku Velike narodne skupštine Republike Turske što je nekoliko mjeseci nakon izbora posjetio BiH i Parlamentarnu skupštinu BiH.

- To je prigoda da čujemo sve što smo uradili u proteklom periodu u našim prijateljskim odnosima, koji su izgrađeni na jednoj zavidnoj razini, potvrđeni sa mnogobrojnim sporazumima i potpisanim memorandumima, kao i to da smo u ključnim teškim trenucima i za jednu i za drugu zemlju uslijed prirodnih nesreća pomagali jedni drugima, čime smo potvrdili naš prijateljski odnos - kazao je Čavara.

Nastavak saradnje

Po njegovim riječima, ovo je bila prigoda da čuju i stavove Republike Turske, koja ima veoma značajnu geostratešku ulogu u cijelom svijetu, „da čujemo ono što je želja Republike Turske, koja se podudara sa željom Bosne i Hercegovine, a to je da se osigura mir gdje god je to neophodno i da tražimo modalitete kako da više nigdje ne započne bilo kakav sukob, jer svaki život je prevažan“.

- Zahvaljujem Republici Turskoj što se odnosi prema Bosni i Hercegovini sa stavom da se ne želi miješati u unutarnje stvari BiH i da podržava evropski i NATO put BiH i da podržava njezin ustroj uspostavljen Dejtonskim mirovnim sporazumom - kazao je Čavara, te dodao da su se dogovorili da nastave parlamentarnu saradnju.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.