RASPISANA POTJERNICA

Turska još uvijek nije utvrdila lokaciju Sakiba Mahmuljina

Sud BiH za Detektor podsjeća da Mahmuljin nije stupio na izdržavanje kazne zatvora 6. decembra 2022.

Mahmuljin je osuđen za ratni zločin. BIRN BiH

Z. K.

7.11.2023

Skoro godinu dana od raspisivanja potjernice za Sakibom Mahmuljinom, osuđenim za zločine u Vozući i Zavidovićima, Republika Turska još uvijek nije utvrdila njegovu lokaciju, a Sud BiH navodi da im je dostavljena medicinska dokumentacija o njegovom liječenju, saznaje Detektor.

Diplomatski put

Iz Državnog ministarstva pravde za Detektor je rečeno da su u septembru ove godine, diplomatskim putem, od pravosudnih tijela Republike Turske obaviješteni da lokacija Sakiba Mahmuljina još uvijek nije utvrđena.

Sud BiH za Detektor podsjeća da Mahmuljin nije stupio na izdržavanje kazne zatvora 6. decembra 2022., a po zadnjoj informaciji koju imaju, on se nalazi u Turskoj na liječenju.

“Dostavio je medicinsku dokumentaciju klinike iz Turske, a Sud nema informacije da li je osuđeni završio s liječenjem.

Po zadnjoj informaciji koju je Sud BiH dobio od Republike Turske, osuđeni Sakib Mahmuljin nije još uvijek lociran u Turskoj”, naveli su iz Suda BiH, koji je u novembru prošle godine izdao naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice za Mahmuljinom.

Nakon što se nije javio na izdržavanje kazne, Sud BiH je poslao zamolnicu Republici Turskoj za njegovo izručenje.

Krajem aprila 2022. godine Apelaciono odjeljenje Suda BiH osudilo je nekadašnjeg komandanta Trećeg korpusa Armije Bosne i Hercegovine Sakiba Mahmuljina na jedinstvenu kaznu zatvora od osam godina za zločine počinjene 1995. u Vozući i Zavidovićima.

Uvažena žalba

Mahmuljin je osuđen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na jednu godinu, za ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika na godinu i šest mjeseci, te za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na šest godina i šest mjeseci zatvora, te mu je izrečena jedinstvena kazna od osam godina zatvora.

Ova presuda je izrečena nakon obnovljenog suđenja, kada je uvažena žalba Odbrane na prvostepenu presudu kojom je Mahmuljin osuđen na deset godina zatvora jer nije spriječio i kaznio zločine koje su počinili pripadnici Odreda “El-Mudžahidin”, jedinice iz sastava Trećeg korpusa, kojima je bio direktno nadređen.

Detektor je ranije pisao da je slučaj s Mahmuljinom još jedan primjera lošeg i neuvezanog sistema.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.