MINISTRICA OBRAZOVANJA

Hota-Muminović s direktorima sarajevskih osnovnih škola: Traže se rješenja za nedostatak stručnog kadra u školama

Uspješno rukovođenje školama ima veliki utjecaj na kreiranje dobrih uslova za rast i razvoj cijele školske zajednice, kazala je Hota-Muminović

Sa današnjeg sastanka. Vlada KS

E. Ć.

8.11.2023

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović održala je danas sastanak s predstavnicima Udruženja direktora sarajevskih osnovnih škola. Cilj sastanka bio je razmatranje izmjena zakonskih propisa, usvajanje pravilnika te redefinisanje pedagoških standarda unutar osnovnih škola.

Direktori su iskazali zahvalnost za uvođenje pozicije pomoćnika direktora u osnovnim školama, u skladu s pedagoškim standardima, što je značajno unaprijedilo operativnost i funkcionisanje škola od početka tekuće školske godine. Naglašeno je kako su se sredstva, koje je Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo izdvojilo za male, efektivne projekte, te unapređenje infrastrukture u osnovnim školama, pokazala izuzetno značajnim za pokretanje kvalitetnih promjena u školama. Izražena je i nada u nastavak ove prakse i u budućnosti.

Udruženje direktora ističe da je najveći izazov s kojim se uprave škole trenutno suočavaju nedostatak stručnog kadra u školama, te je potrebno u narednom periodu poduzeti strateške aktivnosti i korake kako bi se ovaj problem prevazišao.

- Uspješno rukovođenje školama ima veliki utjecaj na kreiranje dobrih uslova za rast i razvoj cijele školske zajednice. U narednom periodu do izražaja će posebno doći liderske vještine direktora i direktorica škola.

Direktori i direktorice škola u Kantonu Sarajevo zajedno sa svojim kolektivima neumorno su radili i rade na unapređenju prilika u obrazovanju. Pokazali su da imaju znanja i odgovornost potrebne za vođenje škole - istaknula je Hota-Muminović, saopštila je Vlada KS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.