OGROMNO PRIZNANJE

Aleksandar Hemon nagrađen Velikom nagradom za američku književnost za svoj roman "Svijet neba i zemlje"

Bosansko-američki pisac ističe univerzalnu poruku ljubavi i solidarnosti kroz svoje nagrađeno djelo

Aleksandar Hemon. SFF

N. Č.

11.11.2023

Bosansko-američki pisac, Aleksandar Hemon, nedavno je dobio prestižno priznanje za svoj roman "Svijet neba i zemlje", objavljen kod Calman-Levy. Velika nagrada za američku književnost, ustanovljena 2015. godine, svake godine prepoznaje najbolji američki roman ili zbirku priča prevedenu na francuski jezik.

Priča o ljubavi, prijateljstvu i preživljavanju

Roman prati priču dvojice izbjeglica, Rafaela Pinta, sefardskog jevrejskog doktora, i Osmana, muslimanskog vojnika, čije prijateljstvo započinje u ukrajinskim rovovima nakon atentata na nadvojvodu Franju Ferdinanda 28. juna 1914. godine. Njihova avantura vodi ih od Taškenta do Šangaja, Jerusalema, kroz previranja prve polovine 20. vijeka. Hemon je istakao da je roman inspirisan ličnom istorijom i iskustvom rata i migracije, te da predstavlja pokušaj suprotstavljanja nacionalizmu i rasizmu.

Poruka ljubavi i solidarnosti

Pri primanju nagrade u Parizu 7. novembra 2023. godine, Hemon se zahvalio žiriju, izdavačkoj kući, prevoditeljici i čitaocima. Izrazio je radost zbog nagrade koja nosi ime američke književnosti, naglašavajući da je za njega simbol uspjeha kao pisca koji premošćuje različite kulture i jezike.

- Američka književnost je svjetska književnost, a svetska književnost je američka književnost - naglasio je Hemon u svom govoru. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.