NAKON TEMELJNIH PRIPREMA

Započela prva cjelokupna obuka u BiH novih kontrolora zračnog prometa

Uskoro i otvaranje vlastitog centra za obuku

Prvi put da se cjelokupna obuka kontrolora zračnog prometa provodi u Bosni i Hercegovini. Fena

FENA

12.11.2023

Nakon temeljnih priprema u Mostaru je nedavno počela obuka nove generacije kontrolora zračnog prometa. To je prvi put da se cjelokupna obuka kontrolora zračnog prometa provodi u Bosni i Hercegovini i to zahvaljujući korištenju najsavremenijih prijenosnih simulatora za obuku, koji uz korištenje internetske veze omogućavaju provođenje obuke na bilo kojoj lokaciji, uz potpuno njeno prilagođavanje operativnom okruženju i zračnom prostoru jedinica kontrole letenja na koju se odnose.

Razmjena znanja i dobre prakse

Kako ističe direktor Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi (BHANSA) Davorin Primorac, obuka se provodi na osnovu ugovora koji je BHANSA zaključila sa danskom trening organizacijom GATE Aviation Training.

-U Mostaru su instalirana tri prijenosna simulatora na kojima će se obučavati 14 kandidata za oblasne, devet kandidata za prilazne proceduralne i aerodromske kontrolore zračnog prometa i dva kandidata samo za aerodromske kontrolore zračnog prometa. Osim toga na istim simulatorima će se provoditi i obuka osvježenja znanja za postojeća 73 kontrolora koji trenutno rade na aerodromima u Sarajevu, Banja Luci, Mostaru i Tuzli. Praktični dio obuke za kontrolore zračnog prometa će provoditi instruktori GATE Aviation Traininga zajedno sa instruktorima BHANSA-e, što će omogućiti razmjenu znanja i dobre prakse, uz osiguranje najviših standarda kvalitete i sigurnosti - ističe Primorac.

Istovremeno s obukom kontrolora zračnog prometa, BHANSA je, također uz podršku organizacije GATE Aviation Training, započela i proces uspostave i certifikacije vlastite organizacije za osnovno osposobljavanje.

Smanjiti zavisnost procesa

 -Za razliku od dosadašnjeg načina osnovnog osposobljavanja u trening centrima u inostranstvu, BHANSA će, nakon certifikacije biti u mogućnosti samostalno provoditi sve faze obuke kontrolora zračnog prometa, što će omogućiti efikasno upravljanje resursima i minimizirati rizik nedostatka obučenih kontrolora zbog masovnog odliva na sve otvorenije svjetsko tržište. Uspostavom vlastite trening organizacije u potpunosti će se smanjiti zavisnost procesa obuke od eksternih pružatelja usluga, a BHANSA će biti u mogućnosti ostvariti i dodatne prihode pružanjem usluga obuke kontrolora zračnog prometa za potrebe globalnog tržišta, navodi Primorac dodajući kako ovaj jedinstveni projekt predstavlja veoma važan iskorak u unaprjeđenju poslovanja, jer će omogućiti ne samo efikasno upravljanje procesom obuke kontrolora zračnog prometa, nego će stvoriti i nove poslovne prilike za rast i širenje BHANSA-e.

Ovaj uspješni projekat BHANSA-e dodatno dobija na važnosti ako se zna da u cijeloj Evropi vlada deficit stručnih kadrova u oblasti kontrole zračnog prometa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.