VELIKI GUBICI

Iz „Elektroprivrede BiH“ za “Avaz”: Nismo tražili povećanje cijena struje za građane

Bez preciznog odgovora na pitanje za koliko će biti povećanje za privredu. Vlada FBiH može proglasiti stanje ugrožene sigurnosti snabdijevanja

Elektroprivreda BiH. Facebook

Alen Bajramovic

12.11.2023

Nakon nedavne reakcije Udruženja poslodavaca FBiH, koje je, zbog rasta cijena, privredne subjekte pozvalo da ne potpisuju nove ugovore o isporuci, iz „Elektroprivrede BiH“ (EPBiH) nismo dobili precizan odgovor na pitanje za koliko će cijene struje za privredu biti uvećane. 

Donesene mjere

Iz ove kompanije podsjećaju da se, u skladu sa Zakonom o električnoj energiji FBiH, količine i cijene isporučene električne energije slobodno dogovaraju i ugovaraju.

- Vlada FBiH može proglasiti stanje ugrožene sigurnosti snabdijevanja zbog poremećaja u isporuci, nedovoljne ponude električne energije ili nastupanja drugih vanrednih okolnosti. U tom slučaju Vlada FBiH može, između ostalog, propisati način i uvjete za formiranje i kontrolu cijena. 

Kontrola cijena tržišnog snabdijevanja električnom energijom nije u nadležnosti „Elektroprivrede BiH“. Ako Vlada FBiH donese mjere kontrole cijena za 2024. godinu, „Elektroprivreda BiH“ će ih svakako provoditi - navode iz Sektora za komunikacije EPBiH.

Na pitanje hoće li rasti cijene struje za građane, odgovaraju da takav zahtjev nije podnesen, ali da su u toku pripreme za izradu elektroenergetskog bilansa i modela prihodovnih stavki za plan poslovanja za naredne tri godine.

Iz „Elektroprivrede BiH“ navode da je gubitak od 55,11 miliona KM u prvih osam mjeseci ove godine uzrokovan energetskim, cjenovno-troškovnim i drugim okolnostima te da će do kraja godine on dostići 80 miliona KM.

Bez reakcije

Negativno poslovanje, pojašnjavaju, uzrokovano je kontinuiranim smanjenjem isporuka uglja iz rudnika Koncerna, povećanjem cijene uglja i troškova njegovog prijevoza, smanjenjem proizvodnje električne energije i prodaje viškova, izuzetno sušnim periodom u septembru i oktobru. Porasla je i potrošnja struje za potrebe grijanja i hlađenja. O kompletnoj situaciji i finansijskom položaju kompanije, podsjećaju, detaljno je informirana i prethodna Vlada FBiH, koja je upozorena na neizbježne gubitke, no reakcije nije bilo.

Problem radnika

Istovremeno, rudnici se suočavaju s nekontroliranim rastom troškova repromaterijala i energenata, povećani su i troškovi radne snage jer su plaće radnika u posljednje tri godine nekoliko puta rasle, učestale su blokade računa, intenziviran odlazak proizvodnih radnika.

- Ukupan broj radnika u svih sedam rudnika Koncerna EPBiH je 5.671. Optimizacija organizacionih procesa u rudnicima predvidjela je 5.334 radnika neophodnih za rad u osnovnoj djelatnosti. Kvalifikaciona struktura radnika u rudnicima je veoma nepovoljna. Od 5.671 radnika njih 1.417 su invalidi druge kategorije i ne mogu se uposliti adekvatno stručnoj spremi. Ako se tome doda činjenica da radnici u značajnoj mjeri koriste bolovanje, procesi rada se veoma teško organiziraju - kažu za “Avaz” iz EPBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.