SKANDALOZNO

Potvrđeno za "Avaz": Tužilaštvo TK neće provoditi istragu o političkoj korupciji

U februaru prošle godine Jasmina Lugavić je „preletjela“ iz PDA u SDA, što je omogućilo SDA novu većinu s premijerom Irfanom Halilagićem na čelu

Jasmina Lugavić. RTV TK

15.11.2023

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona odlučilo je da neće provoditi istragu o političkoj korupciji u ovom kantonu, potvrđeno je za „Dnevni avaz“.

Naime, u februaru prošle godine Jasmina Lugavić je „preletjela“ iz PDA u SDA, što je omogućilo SDA novu većinu s premijerom Irfanom Halilagićem na čelu. Na oktobarskim izborima je bila kandidatkinja za Skupštinu TK iz SDA i ponovo je dobila mandat u tom zakonodavnom tijelu.

Krivična prijava

- Kantonalno tužilaštvo Tuzla je putem MUP-a TK primilo krivičnu prijavu stranke PDA, u potpisu Elzina Pirić, protiv više osoba za različita krivična djela, uglavnom za davanje dara ili drugih oblika koristi za trgovinu utjecajem i davanje nagrade ili primanje nagrade ili drugih oblika koristi, s navodima da je više osoba u različitim događajima utjecalo na Jasminu Lugavić da kao poslanik u Skupštini TK svjesno glasa za novu skupštinsku većinu - naveli su iz Tužilaštva TK za „Dnevni avaz“.

Elzina Pirić je u krivičnoj prijavi, čije je dijelove poslala i visokom predstavniku Kristijanu Šmitu (Christian Schmidt), navela da je kontroverzni biznismen iz Živinica Abdurahman Hodžić zvani Hodža u jednom ugostiteljskom objektu nudio Šabanu Lugaviću, suprugu Jasmine Lugavić, iznos od 250.000 KM, za šta se on nećkao i ponuda je istekla.

Hodžić: Tajkun iz Živinica. Facebook

- Naravno, uspio ih je pridobiti ove godine, za mnogo veći iznos od prvobitno napisanog - navela je Pirić tada.

Druge provjere

Tužilaštvo TK ističe da je saslušalo podnositeljicu prijave i ona je, kako navode, neodređeno ukazala na to da veći broj osoba ima neposredna saznanja o nuđenju novca Jasmini Lugavić i njenom mužu da ona uradi spomenuto.

- Sve osobe koje se navode u izjavi Elzine Pirić su saslušane i nijedna od tih osoba nije imala neposredna saznanja koja potvrđuju navode prijave. Obavljene su i druge potrebne provjere prijavljenih radnji - navode iz Tužilaštva TK.

Pirić: Podnijela prijavu. Fena

Dalje navode da je, nakon analize pribavljene materijalne dokumentacije, postupajući tužilac donio naredbu da se neće provoditi istraga jer nema dokaza i ne postoje osnovi sumnje da su prijavljena lica počinila neko od prijavljenih krivičnih djela.

Kontroverzni biznismen

Ime Abdurahmana Hodžića zvanog Hodža se spominje i u prijavi podnesenoj Tužilaštvu BiH u vezi sa slučajem zastupnika u Skupštini TK Senada Alića i Jakuba Suljkanovića, koji su, nakon oktobarskih izbora, prešli iz PDA u SDA te tako omogućili pravljenje većine u ovom kantonu, ali i izbor delegata u Dom naroda FBiH. Tužilaštvo BiH još provjerava navode iz te prijave.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.