NAKON IMENOVANJA VLADE

Šteta: U fokusu su nam bili i ostat će građani i kvalitetni projekti

Ono što nas je zateklo u GRAS-u pokušavamo kroz razne programe promijeniti na bolje, rekao je

Adnan Šteta. Facebook

S. S.

15.11.2023

Na sjednici Skupštine KS izabrana je nova Vlada, a novi-stari ministar saobraćaja bit će Adnan Šteta. Nakon što je izabran na ovu funkciju on se oglasio na društvenim mrežama, gdje je kazao da rezultat mora biti vidljiv ako interes građana, potrebe svakog ko živi u kantonu stave u fokus rada.

- Prvi put kad sam preuzeo funkciju ministra saobraćaja - napravili smo prvi i za mene najvažniji korak - pitali smo građane šta žele, šta mora i može biti bolje. Za novac građana - građani moraju dobiti ono što im treba. Godine prolaze, a često zaboravljamo kako je bilo ranije, da li se nešto promijenilo, što je normalno - naveo je Šteta.

Osvrnuo se i na ono što se do sada uradilo.

- Prije par godina nismo mogli koristiti kupone kod oba prevoznika, sada je to moguće. Đacima i studentima, kao i penzionerima sa minimalnom penzijom omogućen je besplatan javni prevoz. Prvi smo u Europi koji smo to omogućili. 40 minibuskih i autobuskih linija vraćeno je u redovan sistem javnog prevoza. Godinama nisu saobraćale. Počeo je saobraćati voz do Ilijaša i do Pazarića, i samo na te dvije linije činimo 35 posto od ukupnog broja putnika u Federaciji. Nastavit ćemo saradnju sa Željeznicama FBiH i učiniti sve da je unaprijedimo.

Pokrenuli smo velike, historijske projekte, koje će služiti i nama i generacijama koje dolaze. Potpuno smo rekonstruisali tramvajsku prugu od Ilidže do Marijin dvora nakon 60 godina. Nabavili 25 novih trolejbusa, a sljedećeg mjeseca nam stiže prvi od 15 novih tramvaja. Nakon decenija priče o tom projektu, počela je gradnja pruge do Hrasnice. Veliki broj projekata cestovne infrastrukture smo završili i pokrenuli u periodu od kada sam ministar do danas - preko 100 kilometara saobraćajnica u svim općinama. Svaka nam je jednako bitna. Spajamo Autoput i IX transverzalu, gradimo tunel Kobilja Glava.

Ono što nas je zateklo u GRAS-u pokušavamo kroz razne programe promijeniti na bolje. Do sada smo uplatili 52 miliona za tužbe radnika prema preduzeću i uspjeli izmiriti sve godinama zanemarivane obaveze za penzionisanje 236 radnika. Mnogo posla je urađeno, mnogo nas toga i čeka. Sljedeće sedmice potpisujemo ugovor za radove za trolejbusku mrežu do Vogošće. Planiramo nabavku dodatnih tramvaja, trolejbusa, kao i nabavku minibuseva, autobusa i zglobnih autobusa. Planiramo i velike projekte obnove trolejbuskog i tramvajskog depoa na postojećim lokacijama. Redefinisat ćemo mrežu linija javnog prevoza i radnog vremena javnog prevoza u Kantonu Sarajevo. Očekuje nas i uređenje terminala i svih stajališta. Adaptivno upravljanje saobraćajem će uveliko poboljšati funkcionalnost saobraćaja i kretanja učesnika u saobraćaju.

U fokusu su nam bili i ostat će građani i kvalitetni projekti. Hvala svim građanima na svim prijedlozima, zastupnicima na pitanjima i inicijativama i pohvalama za moj i rad našeg Ministarstva. Kao i do sada, uvijek ćemo sve ideje i prijedloge razmotriti i djelovati za najbolje interese svakog građana našeg kantona - naveo je Šteta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.