SARAJEVO

Po prijavi Vijeća roditelja KS: Inspektori iz nekoliko trgovina uklonili energetski napitak "Prime"

Prema reklamama, napici sadrže razne sastojke koji kod konzumenata poboljšavaju hidrataciju, performanse i energiju

Piće se smatra rizičnim. Reuters

Z. K.

17.11.2023

Po prijavi Vijeća roditelja učenika osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo, a koja se odnosila na kontrolu prodaje energetskog napitka "Prime", kantonalni sanitarni i inspektor za hranu proveli su inspekcijske nadzore kod tri privredna subjekta koji su uvoznici tog napitka na tržište KS te maloprodajnim jedinicima koje posluju u njihovom sastavu.

Nedozvoljena supstanca

U postupku provedenih inspekcijskih nadzora zapisnički je konstatirano da je u prometu zatečeno hidratacijsko piće bez kofeina i L-teanina "Prime Hidration", dok kontrolisani uvoznici nisu uvozili i prometovali energetski napitak "Prime Energy", koji je prethodno zabranjen u Sloveniji i Hrvatskoj, a zbog nedozvoljenih supstanci u svom sastavu (visok nivo kofeina i sastojka L-teanina koji nije dopušten u bezalkoholnim pićima).

- S obzirom na to da je inspektor za hranu konstatovao da hidratacijsko piće "Prime", koje je pronađeno u prometu, nije deklarisano u skladu s Pravilnikom o pružanju informacija potrošačima o hrani ('Službeni glasnik BiH' broj: 68/13), zapisnički je naložio da se ista povuku iz prometa, dok se propisno ne deklarišu. 

Jedan od sarajevskih uvoznika je samoinicijativno poslao uzorak na analizu zdravstvene ispravnosti proizvoda za koju će rezultati biti poznati naknadno.

Podsjećamo da se s ciljem zaštite javnog zdravlja na području Kantona Sarajevo provode pojačane kontrole kantonalnih inspektora za hranu kod subekata u poslovanju s hranom, a u saradnji s drugim inspekcijskim organima, kao i Agencijom za sigurnost hrane BiH - saopćeno je iz Kantonalne inspekcije.

Kako je ranije saopćeno Nacionalni zavod za javno zdravstvo iz Slovenije je izvršio procjenu rizika čiji rezultati su pokazali da konzumiranje „Prime“ energetskih napitaka s kofeinom povećava vjerovatnoću štetnih efekata po zdravlje, posebno kod djece i adolescenata, radi čega se ta pića smatraju rizičnim za ove grupe stanovništva."

Novi brend sportskih i energetskih napitaka

Prime je novi brend sportskih i energetskih napitaka koji su u januaru 2022. pokrenuli popularni youtuberi Logan Paul iz SAD-a i Olajide KSI Olatunji iz Velike Britanije.

Prema reklamama, napici sadrže razne sastojke koji kod konzumenata poboljšavaju hidrataciju, performanse i energiju. Međutim, neki od njih sadrže visoke doze kofeina, što može biti opasno, osobito za djecu u razvoju.

Maksimalna preporučena doza za odrasle je 400 mg na dan, što bi značilo oko četiri šolje kafe, odnosno sedam kašičica instant-kafe ili dva napitka Prime. Prema organizaciji American Academy of Child & Adolescent Psychiatry, djeca mlađa od 12 godina trebala bi u potpunosti izbjegavati kofein, dok adolescenti ne bi trebali konzumirati više od 100 mg kofeina dnevno.

Važno je napomenuti da prekomjerna konzumacija kofeina može uzrokovati različite simptome, uključujući nervozu, poteškoće sa spavanjem, glavobolju, bolove u trbuhu ili ubrzan rad srca i povećanje krvnog tlaka. Posebno je važno da djeca s problemima sa srcem izbjegavaju kofein.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.