RADOVI

U toku izrada projektne dokumentacije za dio od Počitelja do Stoca: Nazire li se početak gradnje Jadransko-jonskog koridora

Zakazane javne rasprave za Stolac i Čapljinu. Dionica u dužini od 23,5 kilometara, trasa se od interregionalnog čvora Počitelj pruža u pravcu juga

Dionica Počitelj – Zvirovići: Paralelni radovi. Avaz

Meliha Smajkic

21.11.2023

Da projekt izgradnje Jadransko-jonskog koridora, odnosno autoceste (JJAC), makar kada je riječ o Federaciji BiH, nije zapostavljen, govori informacija da je u toku izrada idejnog i glavnog projekta dionice od Počitelja do Stoca.

Preko rijeke

Preciznije, riječ je o izradi projektne dokumentacije, kako su nam to potvrdili iz JP „Autoceste FBiH“, za dionicu Stolac – interregionalni čvor Počitelj – dužine 23,5 kilometara.

Podsjetimo, sredinom prošle godine za tu je dionicu na sjednici Vlade FBiH utvrđen javni interes za izgradnju, a tada su u „Autocestama FBiH“ za projektanta tog dijela JJAC-a odabrali grupu ponuđača, koju čine IGH d.o.o. Mostar, Institut IGH d.d. Zagreb i Integra d.o.o. Mostar.

Ukupna vrijednost ovog ugovora, koji se finansira iz vlastitih sredstava „Autocesta FBiH“, iznosi šest miliona i 90.000 KM bez PDV-a.

Kao jedan od koraka u okviru tog procesa su i javne rasprave u postupku ocjene Studije o utjecaju na okoliš, koje su zakazane za 30. novembar u Stocu i 1. decembar u Čapljini, budući da se navedena dionica prostire kroz područje ta dva grada.

- Trasa se od interregionalnog čvora Počitelj pruža u pravcu juga, ide obodom platoa Dubrava u blizini naseljenih mjesta Domanovići, Šuskovo Naselje i Opličići, prati kanjon Bregave sa sjeverne strane i kod Tasine pećine u Stocu prelazi preko rijeke Bregave. Trasa je na ovom dijelu većinom u niskim nasipima ili u blagim usjecima te nema kolizija s postojećim stambenim objektima, s obzirom na to da prolazi pretežno nenaseljenim područjem, odnosno iza postojećih naselja.

Čvorište Neum

- U nastavku, nakon prelaska Bregave, trasa ide platoom pored manjih naselja u sklopu naseljenih mjesta Kruševo i Bjelojevići, nakon kojih je planirano čvorište za Neum i Stolac - navedeno je u Studiji utjecaja na okoliš Federalnog ministarstva za okoliš i turizam.

Na toj dionici predviđena je izgradnja četiri mosta, odnosno vijadukta, ukupne dužine 2.081 metar, sedam potputnjaka i jednog natputnjaka, tunela dužine 990 metara, kao i centra za upravljanje i kontrolu prometa uz čvor Neum – Stolac te drugih objekata.

Prolazi kroz sedam zemalja

JJAC koridor, ukupne dužine od 1.100 kilometara, prolazi kroz sedam zemalja. Kreće od Trsta u Italiji, a prolazi kroz Sloveniju, Hrvatsku, BiH, Crnu Goru, Albaniju te završava u Grčkoj. Hrvatske vlasti namjeravaju izgraditi autocestu prema Dubrovniku, čime bi u cijelosti završile JJAC kroz svoju državu.

Iako konačna trasa kroz BiH još nije usaglašena, poznato je da je Počitelj označen kao interregionalni čvor.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.