SARAJEVO

Komisija za finansije Doma naroda PSBiH na današnjoj sjednici usvojila izmjene Zakona o PDV-u

Ova odluka donesena je kao odgovor na inflatorna kretanja i rast cijena robe i usluga

Usvojene izmjene Zakona o PDV-u. Parlament BiH

H. J. I.

22.11.2023

Komisija za finansije i budžet Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici je usvojila Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o porezu na dodatnu vrijednost (PDV), kojim se značajno povećava granica za registraciju poreskih obveznika sa 50.000 KM na 100.000 KM.

Ova odluka donesena je kao odgovor na inflatorna kretanja i rast cijena robe i usluga.

Jednoglasno podržali Izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH

Članovi Komisije su jednoglasno podržali Izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2022. godinu. Prema ovom izvještaju, Bosna i Hercegovina je ostvarila realan rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 3,7 posto u prošloj godini. Također, danas je usvojen Izvještaj o finansijskoj reviziji izvršenja budžeta institucija BiH za istu godinu.

Komisija je također prihvatila Izvještaj o radu Kancelarije za razmatranje žalbi BiH za 2022. godinu. Prema navedenom izvještaju, Kancelarija je primila ukupno 3.613 žalbi i 108 presuda Suda BiH tokom prošle godine, a te se odnose na riješene žalbe koje su pristigle u prethodne tri godine.

Osim toga, usvojen je i Izvještaj o praćenju realizacije preporuka revizije učinka pod nazivom "Upravljanje procesom realizacije ugovora o javnim nabavkama u institucijama BiH".

Usvojen Godišnji revizorski izvještaj

Komisija za finansije i budžet zaključila je radni dan usvajanjem Godišnjeg revizorskog izvještaja o glavnim nalazima i preporukama za prošlu godinu.

Ovaj prijedlog izmjena zakona naći će se sutra na dnevnom redu redovne sjednice Doma naroda PS BiH.

Ministar finansija i trezora BiH Srđan Amidžić rekao je ranije da očekuje da će Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojiti izmjene Zakona o PDV-u, kojim će "prag" za ulazak u sistem PDV-a biti povišen sa 50.000 na 100.000 KM, čime će više od 6.200 obveznika imati olakšicu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.