RATNI ČLAN PREDSJEDNIŠTVA

Kljuić: Kako stvari trenutno stoje, za 15 godina u RS neće biti muslimanskog uha

Svakome ko je pametan jasno je da će RS biti etnički čista, rekao je

Stjepan Kljuić. Avaz

S. S.

23.11.2023

Ratni član Predsjedništva BiH Stjepan Kljuić rijetko je u javnosti, ali je najavio dolazak na zakazani skup u Narodnom pozorištu u Sarajevu na kojem bi se 25.11.2023. godine trebala usvojiti Deklaracija o Bosni i bosanstvu koju je pripremilo Bosansko narodno vijeće. Smatra da bi to, ako se ne svede na unutarnje pitanje Bošnjaka, mogao biti prvi korak ka pokušaju da se umanji nepravda napravljena tokom rata koja je duboko i trajno podijelila BiH.

- Ja mogu pozdraviti tu ideju ukoliko se bude razvijala u pravom smjeru. Moje aktivnije učešće, ne samo u tome nego i nekim drugim projektima je limitirano mojim zdravstvenim stanjem, a moram reći da sam svoju ljubav prema multietničnosti BiH i svoje stavove skupo platio, za Ljudski.ba je istakao Kljuić.

Ratne godine

Priča o bosanstvu ga je vratila u ratne godine. Tadašnja bošnjačka politika prema njegovom mišljenju je izdala ideju jedinstvene države prihvatajući narativ o etničkoj podjeli BiH.

- Vremena jesu bila teška i jeste postojao pritisak međunarodne zajednice, ali nisu se morala potpisivati rješenja koja nisu davala šansu integraciji države i društva. Na žalost, izdajnička ekipa je agresoru dala pola BiH, a pitanja bosanstva svela na unutarnji problem Bošnjaka, istakao je Kljuić.

Kljujić za Ljudski.ba otkriva da je tadašnjem predsjedniku Aliji Izetbegoviću sugerirao da se napravljena nepravda donekle može sanirati masovnim povratkom Bošnjaka u RS. Politika je, na žalost, učinila da i to bude propala priča, jer se, kako smatra Kljuić, Srebrenica zamjenila za Vogošću gdje su izbjeglicama kupovani stanovi umjesto da se osigura njihov održiv povratak na vjekovna ognjišta.

Prolazio Ćiro

- Zato, nemojte se čuditi onome što Dodik - moram reći dobro i planski radi. Svakome ko je pametan jasno je da će RS biti etnički čista. Kako stvari trenutno stoje, za 15 godina u ovom entitetu neće biti muslimanskog uha, za Ljudski.ba kaže Kljuić.

Ilustrira to nedavnim svojim putovanjem od Sarajeva prema Goraždu.

- Prošao sam kroz Ustipraču. To je nekada bilo čudesno mjesto kroz koje je prolazio Ćiro. Sada tamo ne gore dva svjetla u kućama. Ljudi odlaze. Odlaze i pametni Srbi, prvo u Srbiju, pa dalje - kaže Kljuić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.