ZNAČAJNA SARADNJA

Prvi sastanak “Radne grupe za Zapadni Balkan 2030 za Ciljeve održivog razvoja i Evropsku uniju” postavio je prioritete za regionalnu integraciju i održivi razvoj

Ambasador dr. Lagumdžija istaknuo je važnost zajedničkih napora

S održanog sastanka. bhmissionun

Z. K.

23.11.2023

Inauguracijski sastanak “Radne grupe za Zapadni Balkan 2030 za Ciljeve održivog razvoja i Evropsku uniju” održan je kao kooperativna platforma usmjerena na ubrzanje regionalne integracije, prosperiteta i održivog razvoja, te usklađivanje integracije Zapadnog Balkana u Evropsku uniju s implementacijom Ciljeva održivog razvoja (SDG).

Snažna saradnja

Pod predsjedanjem ambasadora dr. Zlatka Lagumdžije iz Bosne i Hercegovine i ambasadora Maurizija Massarija iz Italije, sastanak je okupio Stalne predstavnike zemalja Zapadnog Balkana pri UN-u, Evropske unije, UNDP-a (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija, Italija, Austrija, Hrvatska, Grčka, Slovačka, Slovenija, Češka Republika, Misija Evropske unije i predstavnik Kosova).

Početak “Radne grupe za Zapadni Balkan 2030 za Ciljeve održivog razvoja i Evropsku uniju” istaknuo je zajedničku predanost i saradnju prema pristupu Zapadnog Balkana EU-u te usklađivanju akcija za SDG s EU Green Deal-om. Svečanost lansiranja grupe, uz učestvovanje administratora UNDP-a, USG Achima Steinera, omogućila je početnu kvalitetnu razmjenu mišljenja o načinima boljeg održavanja suradnje unutar regije s ciljem postizanja održivog razvoja i socioekonomskog rasta prema UN-ovoj Agendi 2030.

Ambasador dr. Lagumdžija istaknuo je važnost zajedničkih napora. Dr. Lagumdžija naglasio je imperativ usklađivanja regije sa Ciljevima održivog razvoja (SDGs) i ciljevima agende Evropske unije, kao i potrebu snažne saradnje i zajedničkog napretka unutar Zapadnog Balkana. Dr. Lagumdžija je istaknuo važnost iskorištavanja novih prilika i unapređivanja razvoja cjelovite ekonomske zajednice Zapadnog Balkana.

Nadalje, naglasio je nužnost regionalnog povezivanja u područjima zelenih inicijativa, zdravstva, digitalnog napretka, obrazovanja i ekonomske integracije unutar Zapadnog Balkana. Istaknuo je važnost integrisanja tih zajednica u relevantne procese integracije Evropske unije, naglašavajući ključnu ulogu usklađivanja regionalnih aspiracija s širim europskim okvirom.

Isto tako je naglasio da će predstavnici iz različitih okruženja, uključujući sistem Ujedinjenih naroda, akademsku zajednicu, znanstvenu zajednicu, medije i nevladine organizacije biti pozvani da doprinesu sveobuhvatnijem i produktivnijem angažmanu Grupe u specifičnim temama diskusije. UN rezidentni koordinatori na području Zapadnog Balkana bit će također uključeni kako bi aktivno učestvovali i davali savjete u radu Grupe.

Dr. Lagumdžija srdačno je pozdravio jučerašnju dostavu pisma gospodina Borrella Vladi BiH od strane ambasadora EU iz Briselske Grupe za Zapadni Balkan u Sarajevu. U pismu, gospodin Borrell pruža podršku pristupanju BiH EU i podržava očekivani početak pregovora za decembar 2023. Ovaj značajan događaj potvrđuje osnovne ciljeve i ove Radne grupe i povezane inicijative. 

Nadalje, istaknuo je važnost pružanja podrške Moldaviji i Ukrajini dok prolaze putem prema članstvu u EU. Međutim, naglasio je princip da ni jedna od ovih zemalja ne bi trebala ići ispred bilo koje zemlje Zapadnog Balkana u procesu pristupanja EU.

Ambasador Massari potvrdio je ovaj sentiment u svojem govoru, ističući : “Usklađivanje naših akcija s Evropskim zelenim planom ne samo da osigurava regionalni napredak, već jača i naše partnerstvo prema zajedničkim ciljevima održivosti i rasta.”

Administrator UNDP-a gospodin Achim Steiner izrazio je oduševljenje zbog inicijative ambasadora Lagumdžije i Massarija za ovaj dijalog i osnivanje Radne grupe u Njujorku. Naglašavajući neriješeno naslijeđe na Zapadnom Balkanu, Steiner je istaknuo da ekonomska priča podcrtava i omogućuje političke procese.

Prepoznajući opsežnu istoriju UNDP-a u regiji, istaknuo je njihovu posvećenost podršci ekonomskom tranzicijom donoseći resurse i znanje u region. Steiner je naglasio važnost Zelene agende na Zapadnom Balkanu, odražavajući kolektivni fokus. Nadalje, istaknuo je ključnu ulogu vlada u digitalnoj transformaciji, tvrdeći da je UNDP spreman ponuditi globalnu platformu znanja i resurse kako bi podržao javnu digitalnu infrastrukturu u regiji.

U svojoj ulozi šefa Delegacije Evropske unije pri Ujedinjenim narodima u Njujorku, ambasador Olof Skoog istaknuo je ključnu potrebu usklađivanja strategija Zapadnog Balkana sa Ciljevima održivog razvoja i agendama Evropske unije. Naglašavajući saradnju i zajednički napredak, ambasador Skoog istaknuo je imperativ iskorištavanja novonastalih prilika i poticanja snažne ekonomske zajednice Zapadnog Balkana koja obuhvaća zelene inicijative, zdravstvo, digitalni napredak, obrazovanje i ekonomske integracije.

Glavna pokretačka snaga

Nadalje, izrazio je zahvalnost ambasadoru Lagumdžiji za njegovu izvanrednu inicijativu i priznao njezinu važnost. Ambasador Skoog potvrdio je trenutni zamah unutar EU-a u pogledu proširenja, ističući nužnost iskorištavanja tog zamaha kolektivno. Naglasio je da je Plan rasta njihova ponuda povezana s Reformskim planom 2024.-2027., naglašavajući njezinu važnost u ovom promjenjivom globalnom krajoliku. Štaviše, ponovio je spremnost Delegacije EU-a za aktivnu podršku i saradnju u budućim nastojanjima Radne grupe, s ciljem osiguranja učinkovite koordinacije i usklađivanja s širim EU strategijama za održivi razvoj u regiji.

Ambasador Evangelos C. Sekeris, stalni predstavnik Grčke pri UN-u, istaknuo je podršku inicijativi, opisujući grupu kao sastavljenu od pravih prijatelja Zapadnog Balkana i Ciljeva održivog razvoja. Naglašavajući EU perspektivu i SDGs kao glavne pokretačke snage, istaknuo je potrebu za kolektivnim radom prema postizanju tih ciljeva te predložio proširenje članstva Grupe kako bi se uključilo više država, posebno sa Globalnog juga i FOSS-a.

Ambasador Hrvatske, Ivan Šimonović, ponovio je dugogodišnju podršku uključivanju zemalja Zapadnog Balkana u EU, naglašavajući potrebu da se trenutne geopolitičke prilike mudro i brzo iskoriste.

Ambasador Srbije, gospodin Nemanja Stevanović, podržao je inicijativu i istaknuo digitalnu uspješnu priču zemlje, navodeći uspjeh od 4 milijarde dolara u izvozu i pozicioniranje Beograda kao 5. svjetske digitalne prijestolnice. Međutim, istakao je i zajedničke izazove unutar regije, posebno problem odljeva mozgova i štetne demografske promjene.

Ambasadori Austrije, Češke Republike, Albanije, Slovenije i Crne Gore svi su prenijeli svoje pozitivne stavove i perspektive u vezi s Zapadnim Balkanom. Austrija je potvrdila prioritet regije u svojim politikama, ističući svoju predanost podršci njezinom razvoju. Češka Republika izrazila je podršku inicijativi, ali naglasila potrebu za promjenom zbog dugotrajnog čekanja zemalja Zapadnog Balkana, ističući nužnost promjene.

Ubrzanje procesa

Albanija je zagovarala ubrzanje procesa, naglašavajući proširenje regionalne saradnje i pozivajući EU da ozbiljno pristupi regiji, povezujući SDG-ove i integraciju EU-a. Slovenija je ponovila svoju predanost ubrzanju procesa pristupa i postizanju SDG-ova, nudeći svoju nepokolebljivu podršku. Naposljetku, Crna Gora zagovarala je uravnoteženi i održivi razvoj unutar regije, naglašavajući nužnost sveobuhvatnog pristupa.

Članovi Radne grupe postigli su saglasnost tokom sjednice, te jednoglasno su se složili o hitnoj potrebi rješavanja izazova specifičnih za regiju usklađujući se s procesima integracije u EU. Prepoznajući potrebu za inkluzivnim ekonomskim rastom prilagođenim jedinstvenim potrebama i prioritetima Zapadnog Balkana, Grupa je postigla jedinstven stav. Ujednačavanje napora s EU-ovim Zelenim planom sveopšte je priznato kao ključna strategija, služeći kao mjerilo regionalnih najboljih praksi u postizanju Agende 2030.

Učesnici su pokazali značajan interes za digitalnu povezanost i transformaciju, prepoznajući njezin transformacijski potencijal u ublažavanju raširenog problema odljeva mozgova u regiji. Ujednačavanje digitalnih strategija s EU-ovim okvirom identificirano je kao temelj u pozicioniranju Zapadnog Balkana kao konkurentnog centra za stručne talente, nudeći globalne prilike dok se suočava s izazovom odljeva mozgova.

Ciljevi i Format Radne grupe:

Glavni cilj Radne grupe je ubrzati suradnju i integraciju unutar regiona Zapadnog Balkana u njihovoj potrazi za održivim razvojem i socio-ekonomskim rastom, uz usklađivanje s vremenskim okvirom Agende 2030. Naglašava se međusobno korisna priroda reformi integracije u EU i implementacije Ciljeva održivog razvoja (SDG-ova). 

Sastanak je istakao nužnost usklađivanja Agende Ujedinjenih naroda za 2030. godinu s naporima za integraciju Zapadnog Balkana u EU, fokusirajući se na održivi socio-ekonomski rast putem SDG-ova i Evropskog Zelenog plana. Format Radne grupe dizajniran je da ostane fleksibilan, omogućavajući redovno ažuriranje članstva. 

Održavat će sastanke na razini šefova misija (HoM) svake druge godine, s mogućnošću izvanrednih sjednica za rješavanje specifičnih pitanja. Godišnje okupljanje na razini ministara vanjskih poslova u New Yorku tijekom tjedna Generalne skupštine Ujedinjenih naroda očekuje se, uz uvjet logističkih razmatranja. Italija i Bosna i Hercegovina imenovane su kao sukoordinatori Radne grupe.

Ključna područja djelovanja:

Saradnja na stručnoj razini unutar Grupe bit će usmjerena na predlaganje zajedničkih inicijativa Ujedinjenom sustavu. Fokusna područja identificirana za usklađivanje između SDG-ova i agendi EU uključuju digitalnu transformaciju, zdravstvo, zelenu ekonomiju i obrazovanje. 

Osim toga, Radna grupa se obvezala podržati UN-ove fondove, programe i specijalizirane agencije u implementaciji SDG-ova na Zapadnom Balkanu, usklađujući se s Europskim reformskim planom 2030. i uspostavom ekonomske zajednice ili jedinstvenog tržišta.

Učestvovanje i angažman:

Sastanak je naglasio važnost uključivanja raznolikog spektra sudionika. Grupa će pozivati i predstavnike UN sistema, akademske zajednice, znanstvenih zajednica, medija i nevladinih organizacija da pruže stručne uvide i doprinesu određenim temama rasprave. UN-ovi rezidencijalni koordinatori na Zapadnom Balkanu aktivno će sudjelovati savjetujući rad Grupe, pružajući vrijedno regionalno znanje.

Globalne obveze:

U skladu s glavnim ciljem unapređenja globalnog upravljanja, Grupa je ponovila svoju predanost poštivanju načela sadržanih u Povelji Ujedinjenih naroda. Cilj je doprinijeti učinkovitom multilateralizmu, potičući suradnju i zajedničke napore u postizanju zajedničkih regionalnih i globalnih ciljeva. Pokretanje ove Radne grupe predstavlja važan korak u poticanju suradnje, postavljanju strateških prioriteta i stvaranju putokaza za održivi razvoj i integraciju unutar Zapadnog Balkana.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.