UČENICI S ILIDŽE

Dan državnosti BiH i kultura sjećanja: Sarajevski srednjoškolci posjetili Bosanske muzeje sjećanja

Oko 350 srednjoškolaca simboličnom su fotografijom i ispisanom porukom čestitali Dan državnosti Bosne i Hercegovine svim njenim građanima

Čestitali Dan državnosti BiH. Anadolija

Anadolija

24.11.2023

Povodom obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine učenici JU Četvrta gimnazija Ilidža posjetili su Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida i Muzej život u Sarajevu pod opsadom, javlja Anadolu.

Ostavlja više traga

Oko 350 srednjoškolaca simboličnom su fotografijom i ispisanom porukom čestitali Dan državnosti Bosne i Hercegovine svim njenim građanima, a potom posjetili dva sarajevska muzeja koji djeluju pri ustanovi Bosanskih muzeja sjećanja.

Školska psihologinja i profesorica psihologije u Četvrtoj gimnaziji Ilidža Selma Sulejmanović istakla je da su danas odlučili na poseban i drugačiji način obilježiti praznik Dan državnosti i to na način da su ga inkorporirali u njegovanje kulture sjećanja koja je iznimno važna za srednjoškolske generacije.

- Mislimo da je ovaj vid obilježavanja puno efikasniji te da ostavlja mnogo više traga od klasičnog obilježavanja u smislu priredbi i sličnih školskih programa koji su do sada prakticirani. Jako je bitno da naša djeca upoznaju svoju historiju, da upoznaju bitne događanje iz naše prošlosti, da razvijamo patriotizam i osjećaj ljubavi prema svojoj domovini. Na taj način ćemo najviše doprinijeti boljoj budućnosti i razvoju naše domovine - rekla je Sulejmanović.

Ističući da u posjetama Bosanskim muzejima sjećanja učestvuje oko 350 učenika, odnosno učenici svih 16 odjeljenja Četvrte gimnazije od prvog do četvrtog razreda, Sulejmanović je kazala da će tokom posjete muzejima sve grupe učenika prisustvovati historijskom predavanju koje će držati kustosi muzeja.

- U okviru obilježavanja Dana državnosti u našoj školi djeca su danas imala referat kroz historijski čas, prigodnu izložbu likovnih radova na temu Dana državnosti BiH i izvođenje muzičkih numera koje se vežu za patriotski odnos prema našoj domovini - kazala je Sulejmanović.

Belma Zulić, kustosica Bosanskih muzeja sjećanja istakla je da su u ovoj ustanovi sretni i ponosni na ovoj saradnji i da će danas rukovodstvu Četvrte gimnazije Ilidža uručiti i zahvalnicu za saradnju u proteklom periodu.

- Danas, dan uoči 25. novembra i Dana državnosti BiH smo odlučili da ugostimo učenike i nastavnike Četvrte gimnazije u dva muzeja - istakla je Zulić.

Ističući kako je posjeta učenika edukativnog karaktera uz prigodan historijski čas, Zulić je pozvala sve osnovce, srednjoškolce i studente da posjetom muzeja sjećanja uče o svojoj prošlosti i gaje kulturu sjećanja.

Mi u Bosanskim muzejima sjećanja smo jedinstveni po tome što, ne samo da edukujemo o tome šta se desilo za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovini, već približavamo lične priče žrtava i iskustva i patnje na personalnom nivou“, kazala je Zulić.

Mlada generacija

Predsjednica Vijeća studenata Četvrte gimnazije Ilidža Hana Banda ovom prilikom je čestitala Dan državnosti Bosne i Hercegovine svim građanima i izrazila zadovoljstvo učenika što baš na ovakav način obilježavaju ovaj važan datum.

- Cilj ove posjete je da kroz Dan državnosti, a obzirom da smo mlada generacija na kojoj će ova zemlja ostati, podignemo svijest o tome šta je bilo, da pokažemo da je naša prošlost važna i da učenici treba da se zanimaju za prošlost kako se loše stvari ne bi ponovile budućoj djeci - naglasila je Banda.

I ona je pozvala sve svoje vršnjake i osnovce da posjećuju muzeje ovog tipa i zanimaju se za svoju prošlost.

“Ne postoji ljepši način da se obilježi Dan državnosti Bosne i Hercegovine“, zaključila je Banda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.