"AVAZ" NA LICU MJESTA

U BKC Tuzla otvorena 27. selektivna izložba Udruženja likovnih umjetnika TK

Na izložbi su predstavljeni radovi 25 autora, koji su spektar više tehnika kao što su ulje na platnu

Sa otvorenja izložbe - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+15
A. Bešić

24.11.2023

Udruženje likovnih umjetnika Tuzlanskog kantona večeras je u Galeriji BKC-a u Tuzli otvorilo svoju Selektivnu izložbu povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, i na taj način, likovnim izričajem podsjetilo na značaj "imanja" svoje države, svoje zemlje, svog ognjišta, iskona i ishoda.

Radi se o 27. selektivnoj izložbi radova članova ovog udruženja koja se tradicionalno održava u Bosanskom kulturnom centru Tuzlanskog kantona. Na izložbi su predstavljeni radovi 25 autora, koji su spektar više tehnika kao što su ulje na platnu, akril na platnu, crtež, akvarel i druge kombinirane tehnike.

Širok spektar generacija

Mr. sci. Jasna Hadžiselimović prof. o izložbi je napisala:

- Istina, danas nam se predstavlja širok spektar generacija koji aktivno oblikuju slikarsku scenu Tuzle i Kantona, obiljem različitih tehnika i motiva koji plove od geometrijske forme do magnovenja i snoviđenja, od portreta do pejsaža. Pejsaž, najčešći motiv na ovoj izložbi je zapravo odraz osobnih emocija spram svijeta koji umjetnika okružuje. 

Ishod tradicijskog se očituje u nekoliko motiva. Motiv žena u nošnji koje u djugumu zahvatiše vode, motiv bosanske kuće, motiv voća na peškiru šarenici…

Stari renomirani slikari koji će na ovoj izložbi prednjačiti uistinu utiru put mlađim članovima koji imaju uzore u njima ali i priliku da izlože svoje radove. Poštujući slobodu u izboru motiva a i tehnika, akril, ulje, crtež, akvarel, nastojimo ovu izložbu sačuvati i održati značaj kako ULUTK, tako i ponos na 25. novembar, Dan državnosti.

Izložba otvorena do sredine decembra

Na otvaranju izložbe je govorio Nisad Hamzić, predsjednik ULUTK-a, a svečanost je svojim nastupom uveličao i Ansambl Iskre, koji je večeras u BKC-u također održao koncert povodom Dana državnosti.

Organizator izložbe je Udruženje likovnih umjetnika Tuzlanskog kantona, a suorganizator JU BKC Tuzlanskog kantona. Izložba će zainteresiranim posjetiteljima biti dostupna do sredine decembra.

Izložba je i dio „Dana BKC-a“, kojima Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona obilježava 26 godina rada BKC TK i 69 godina od osnivanja Radničkog doma “Moša Pijade”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.