LIJEPE VIJESTI

U Zavodu PIO MIO pojednostavljuju proceduru: Do penzije s manje papirologije

U saradnji s IDDEEA-om, pokrenute aktivnosti na izradi aplikacije. Trebat će dostaviti samo lični zahtjev i potvrdu o bankovnom računu

Pet papira manje na šalteru. Facebook

Meliha Smajkic

25.11.2023

Vijest o tome da su u Federalnom zavodu PIO/MIO planirali pojednostaviti proceduru ostvarivanja prava na penziju zasigurno će obradovati buduće penzionere.

Umjesto hrpe papira i čekanja na šalterima, cijela procedura bit će, prema najavama, maksimalno pojednostavljena. Praktično, budući korisnici penzija trebat će dostaviti samo lični zahtjev i potvrdu o bankovnom računu.

Službena evidencija

To je početkom sedmice, nakon sastanka s ministrom prometa i veza BiH Edinom Fortom, obznanio v. d. direktora Zavoda PIO/MIO Halil Subašić.

U saradnji s IDDEEA-om, već su započete aktivnosti na izradi aplikativnog rješenja kojim će se ukinuti potreba za dostavljanjem CIPS prijave, rodnog lista i uvjerenja o državljanstvu prilikom predaje zahtjeva za ostvarivanje prava na penziju.

Također, s obzirom na to da se o podacima koji se tiču radnog odnosa osiguranika vodi službena matična evidencija, to uskoro više neće biti potrebno dostavljati ni rješenje o prestanku radnog odnosa, kao ni radnu knjižicu.

- Ukupno pet papira manje - kazao je Subašić.

Kada će taj proces zaživjeti, jučer nam nisu mogli odgovoriti iz Zavoda PIO/MIO.

CIPS potvrde

Prema podacima te institucije, za podnošenje zahtjeva za penzionisanje od dokumenata je potrebno dostaviti lični zahtjev, izvod iz matične knjige rođenih, kopiju lične karte, potvrdu o prebivalištu, dokaz o radu u BiH, odnosno radnu knjižicu ili potvrdu iz matične evidencije.

Podsjetimo, Forto je prije nešto više od mjesec naveo da je ministarstvo na čijem je čelu poduzelo određene aktivnosti na digitalizaciji takozvanih CIPS potvrda.

Sastanak sa Slovencima

Iz Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) saopćili su da je direktor Agencije Almir Badnjević, sa saradnicima, posjetio Ministarstvo za digitalnu transformaciju Republike Slovenije. Na tom sastanku se raspravljalo, kako je rečeno, o konkretnim koracima u pružanju podrške IDDEEA-i BiH, s fokusom na tehnološka rješenja koja bi unaprijedila administrativne procese i koristila građanima.

- Rezultat sastanka je bio otvoreni dijalog o mogućnostima saradnje u oblasti digitalne transformacije. Ovo je ključno za daljnji napredak IDDEEA-e BiH i za bolje usluge koje pružamo našim građanima - istakao je Badnjević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.