NAKON IZJAVE ISAKA

Ministarstvo i agencije ne žele objaviti tačan broj: Koliko BiH državljana ratuje u Ukrajini

Ministar Isak je rekao da postoje slučajevi povratnika s ratišta u Ukrajini

Grupa Wagner. Facebook

26.11.2023

Nakon navoda iz RS da u BiH postoji više od 100 paradžemata i da je veliki broj povratnika s ratišta iz Sirije reagirao je ministar unutrašnjih poslova FBiH Ramo Isak, koji je kazao kako više nema povratnika iz Sirije, no da ih ima iz Ukrajine.

- Iz Ukrajine se pojavljuju, još ćemo utvrditi ko je bio u Ukrajini. Radimo operativno, ali sve to ne može da ugrozi sigurnost Bosne i Hercegovine jer su to samo pojedinačni slučajevi - naveo je Isak prošle sedmice.

Kontaktirali smo FMUP te pitali imaju li podatke o tome koliko ima povratnika iz Ukrajine i na čijoj strani su ratovali.

Bez odgovora

- Federalna uprava policije podnijela je ovog mjeseca Tužilaštvu BiH izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv Davora Savičića iz Doboja zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama, nakon prikupljenih dokaza da se pridružio paravojnoj ruskoj jedinici Wagner - naveli su iz FMUP-a.

Kontaktirali smo i Ministarstvo sigurnosti BiH, a, iako su ranije davali informacije o broju bh. državljana na ovom ratištu, ovaj put su nas preusmjerili na SIPA-u.

Davor Savičić: Ratovao u Ukrajini. Facebook

Iz SIPA-e, također, nije bilo konkretnog odgovora, osim da rade poslove u skladu sa svojim nadležnostima.

- Obavještavamo Vas da Državna agencija za istrage i zaštitu, u skladu sa svojim nadležnostima prikuplja obavještenja i podatke o krivičnim djelima i počiniocima, te prati i analizira sigurnosne situacije i pojave koje pogoduju nastanku i razvoju kriminaliteta, a tako i pitanjima koja se odnose na eventualni odlazak, učešće i povratak državljana BiH na stranim ratištima. Podatke o svojim operativnim i istražnim aktivnostima ne možemo dostavljati drugim licima, osim nadležnim pravosudnim institucijama – ističu iz SIPA-e.

Pojavljivali se snimci

Podsjećamo, na društvenim mrežama su se pojavljivali snimci osoba za koje se tvrdilo da su iz RS, koje se nalaze u Donbasu i ratuju na ruskoj strani. Podaci iz prošle godine su govorili o samo dva državljana BiH koja ratuju u Ukrajini, i to jedan na strani Ukrajine, a drugi Rusije. Ipak, do konkretnih informacija o broju osoba koje ratuju u Ukrajini nije moguće doći.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.