GENERALNI SEKRETAR NATO-A

Stoltenberg: U BiH smo vidjeli povećane tenzije i zapaljivu retoriku

Moramo i dalje držati fokus na zapadnom Balkanu, rekao je Stoltenberg

Jens Stoltenberg. AP

H. J. I.

28.11.2023

Generalni sekretar NATO saveza Jens Stoltenberg obratio se medijima prije početka sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a koji će se u narednim danima održavati u Briselu.

Tim povodom, Stoltenberg je naglasio kako će ministri na sjednici razgovarati o situaciji na Bliskom istoku, Africi, ali i u Evropi, naročito u Ukrajini i području Zapadnog Balkana.

Intenzivne borbe u Ukrajini

- U Ukrajini vidimo intenzivne borbe na prvoj liniji i nove napade dronovima na ukrajinske gradove. Moramo biti spremni za nove borbe i raketne napade na ukrajinske gradove. Osposobili smo centar u Rumuniji za obuku pilota na F-16 avionima. Saveznici rade mnogo toga i očekujemo na ovim sastancima da ćemo još jednom naglasiti podršku Ukrajini - rekao je Stoltenberg.

Poručio je i kako očekuje da će sjednica u Briselu potvrditi posvećenost saveznika Ukrajini.

- Ono što smo vidjeli jeste da je posvećenost i spremnost ukrajinskih snaga iznenadila cijeli svijet. Ukrajina je bila spremna oduprijeti se ruskim snagama na početku rata. Ovo pokazuje vještine i kapacitet ukrajinskih oružanih snaga - rekao je generalni sekretar.

Situacija na zapadnom Balkanu

U razgovoru s medijima, Stoltenberg se osvrnuo i na situaciju na zapadnom Balkanu te je naglasio kako je ova regija i dalje fokus NATO-a.

- Vratio sam se iz posjete Bosni i Hercegovini i drugim zemljama zapadnog Balkana. Ono što smo vidjeli tamo jeste da su tenzije povećane. Vidjeli smo povećane tenzije i zapaljivu retoriku u BiH kao i na Kosovu, gdje su napadnute mirovne snage NATO-a. Moramo i dalje držati fokus na zapadnom Balkanu. NATO će učiniti sve što je potrebno da osigura stabilnost regije, jer je to važno ne samo za Zapadni Balkan već i za cijelu Evropu i NATO - naglasio je Stoltenberg.

Na kraju, govorio je i o ulasku Švedske u NATO.

- Očekujem da se procedura za Švedsku okonča što je prije moguće. To će biti dobro za sve, za NATO, Švedsku, ali i za Tursku. Turska ima legitimne sigurnosne brige koje se tiču terorizma - zaključio je Stoltenberg.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.