BESMISLENA POMOĆ

(Ne)rješavanje stambenog pitanja mladih: Kako s 12.000 KM kupiti stan od 200.000 maraka

Zaprimljeno 1.295 prijava, a osigurano 5,5 miliona KM iz budžeta

Novac iz budžeta neće puno pomoći. Facebook

29.11.2023

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo raspisalo je 23. oktobra javni poziv za subvencioniranje troškova rješavanja stambenog pitanja mladih.

Predmet javnog poziva je odobravanje nepovratnih novčanih sredstava kandidatima po redoslijedu s konačne liste u iznosu do 12.000 KM, a u zavisnosti od raspoloživih sredstava u budžetu Kantona Sarajevo za ove namjene.

Loše procjene

Javni poziv je zatvoren 14. novembra, a dosad je zaprimljeno 1.295 prijava, ne uzimajući u obzir prijave putem pošte, pa će cifra od 1.295 zasigurno biti premašena.

Postavlja se pitanje kako će Vlada KS raspodijeliti sredstva s obzirom na veći broj prijavljenih.

Za subvencioniranje troškova rješavanja stambenog pitanja mladih u ovogodišnjem budžetu KS osigurano je 5,5 miliona KM. Koristeći matematiku, ukoliko se ovaj iznos podijeli, naprimjer, na 1.300 prijavljenih, to znači da će svaki kandidat dobiti 4.230 KM, što je poprilično malo novca, u odnosu na obećanih 12.000 KM.

Nema uvida

Prof. dr. Sanel Halilbegović, finansijski stručnjak, kazao je za „Avaz“ kako je ova mjera potpuno besmislena.

- Mi nemamo uvid u to ko su ti mladi, da li su to djeca nekih političara ili bogataša koja apliciraju na ovaj program, ne zbog toga da bi im oni pomogli da kupe stan, oni će ga kupiti svakako, nego kako bi uzeli novac jer imaju priliku. Iz perspektive doktora i profesora finansijskih nauka koji radi s mladim ljudima, mogu da posvjedočim da prosječan mladi čovjek danas ne može kupiti ništa, pogotovo ne u Kantonu Sarajevo, on ne može da „skucka“ da dobije kredit, a kamoli da mu 12.000 KM pomogne u odluci da kupi stan koji košta 200.000 KM. Za te pare ne može ni kuhinju opremiti - ističe Halilbegović.

Halilbegović: Za te pare se ne može ni kuhinja opremiti. Facebook

Dodaje kako ovaj program ne pomaže onima kojima je pomoć zaista potrebna.

- Takva mjera, kao i svaka prethodna je plasirana bez ikakvih paušalnih i analitičkih postskriptum podataka, u smislu da se poslije provedene akcije provjeri ko su ti što su kupili stan i kome je ova subvencija pomogla. Kod nas se samo da 5 miliona KM da mi to utrošimo i da izgleda kao da smo nešto radili, da se to pika, a, u biti, to se uopće ne pika niti pomaže onima kojima je pomoć potrebna - govori Halilbegović.

Rješavanje problema

Ostaje nam samo da čekamo i da vidimo kakvi su planovi Vlade povodom trenutnog problema rješavanja stambenog pitanja mladih. Iznos od 4.230 KM je nedovoljan i nije ni blizu obećane cifre. Ukoliko se Ministarstvo bude držalo barem ranije brojke od 10.000 KM, trebat će izdvojiti minimalno 13 miliona KM za ovu svrhu, što je za sedam i po miliona KM više u odnosu na dosadašnju procjenu u budžetu, a ukoliko se budu držali obećanog iznosa, to zahtijeva minimalno 15,6 miliona KM, što je 10 miliona KM više od planiranog budžeta. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.