DANAS NASTAVAK SJEDNICE

VSTV: Čeka se Vijeće ministara da odobri finansije za novi odjel za provjeru imovine

Konkurs će provoditi Agencija za državnu službu, a kandidati koji budu nominovani proći će sigurnosne provjere

Sa jedne od prethodnih sjednica. Fena

FENA

30.11.2023

Formiranje novog odjela za provođenje postupka za provjeru izvještaja o imovini kandidata za pravosudne funkcije ovisi od odobrenja finansijskih sredstava Vijeća ministara Bosne i Hercegovine koje se trenutno čeka, rečeno je prvog dana redovne sjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH.

Predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija je kazao da se čeka odobravanje finansijskih sredstava od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine kako bi se krenulo u konkursnu proceduru za formiranje novog odjela koji bi trebao vršiti provjeru izvještaja o imovini kandidata za pravosudne funkcije, javlja Detektor.

Mišljenje iz Brisela

- Mislim da ćemo to brzo dobiti. Dobili smo i jedno mišljenje iz Brisela o tome da li trebamo eksterno ili jedan dio interno popuniti u tom odjelu, tako da imamo stvorene pretpostavke da brzo, čim dobijemo odobrenje od Vijeća ministara, možemo ići sa konkursnom procedurom - pojasnio je Lagumdžija.

Kako je rekao, konkurs će provoditi Agencija za državnu službu, a kandidati koji budu nominovani proći će sigurnosne provjere. Koliko će taj dio da traje, Lagumdžija navodi za mu nije poznato, ali će u svakoj fazi postupka pisati urgencije i tražiti ubrzanje.

Lagumdžija je kazao da je raniji odjel za integritet imao mehanizme da samo evidentira imovinu sudija i tužilaca i onih koji su dali saglasnost, da ta imovina bude i objavljena. Sada će to, kako kaže, biti obavezno.

- Kad krene rad ovog odjela, ispitivat će se nasumice određeni broj nosilaca pravosudnih funkcija, čini mi se do deset procenata na nivou godine, a tamo gdje bude određenih prijava, ti postupci će ići prioritetno - pojasnio je Lagumdžija.

Na prošloj sjednici VSTV-a usvojena je nova sistematizacija radnih mjesta čime je, kako je tada rečeno, praktično formiran odjel za provođenje postupka za provjeru izvještaja o imovini kandidata za pravosudne funkcije, što je predviđeno Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u.

Izmjene i dopune Poslovnika VSTV-a

Prvog dana sjednice VSTV-a u srijedu usvojene su izmjene i dopune Poslovnika VSTV-a, odnosno postupaka odabira i imenovanja. U članu Poslovnika koji definiše procjenu podobnosti kandidata izvršena je intervencija u smislu da kandidat ne može biti na rang-listi ukoliko mu traju rokovi nakon izricanja disciplinske mjere.

Također, trenutno je tim Poslovnikom propisano da kandidata osuda za krivično djelo čini nepodobnim za obavljanje sudijske ili tužilačke dužnosti. Prijedlog koji je usvojen jeste da se ova odredba briše, jer je novim izmjenama Zakona propisano da osuda za krivično djelo za koje se može izreći kazna zatvora je osnov za prestanak mandata, pa se treba razmatrati svako krivično djelo.

Detektor je ranije objavio istraživanje u kom je otkrio da je Ivanka Stanić unapređena na poziciju glavne kantonalne tužiteljice u Posavskom kantonu tokom trajanja uslovne kazne i u vrijeme dok se protiv nje vodio disciplinski postupak.

Članovi VSTV-a su usvojili zaključak da se ide u eksternu proceduru imenovanja i popunjavanja Odjela za imenovanje, a u skladu s novim izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u. Rečeno je da se, ukoliko ostanu određena imenovanja, završe do naredne sjednice, te da se pitanje provođenja dodatnih provjera delegira tada.

Predloženo je i da se za ranije započete konkursne procedure primjeni propis koji je bio na snazi do početka primjene novog Zakona o VSTV-u.

Sjednica Vijeća nastavlja se nastavlja danas. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.