INTERVENIRALA I POLICIJA

Nevjerovatne scene u Zenici: V.d. direktorici Službe za zapošljavanje Birnasi Avdić zabranjen ulazak u zgradu

Ja sam u velikom šoku, evo me prekoputa, sjedim u kafiću, srčani sam bolesnik, rekla nam je kroz suze Avdić

Avdić: Zabranjen joj ulazak u zgradu. Facebook

H. J. I. - E. T.

1.12.2023

Birnasi Avdić, v.d. direktorici Službe za zapošljavanje ZDK, jutros je zabranjen ulazak u zgradu, a intervenirala je i policija.

Ovu informaciju nam je lično potvrdila Avdić, koja je u izjavu za portal "Avaza", vidno potrešena, istakla da se grozno osjeća.

Zaposlenik ustanove 37 godina

- Ja sam 37 godina u Službi zapošljavanja, nisam politički angažovana jer sam diplomirani pravnik. Planiram, kada za dvije i po godine odem u penziju, advokaturom da se bavim.

Politika je udarila na mene, još 2016. godine. Ivo Tadić, koji je sada samostalni zastupnik, odvojio se od HDZ-a, ima svoju isturenu ruku u službi. Anto Pešić je bio direktor, njega je skupština smijenila u avgustu, nisu usvojili izvještaj. Ja s tim nemam ništa. Kao najstarijeg radnika, oni su mene imenovali za vršioca dužnosti direktora na period od 01. septembra do 30. novembra s ulogom i zadatkom da provedem konkursnu proceduru za direktora. Regularno sam obavljala svoj posao, međutim, ponovo je vraćen Anto Pešić, prema nalogu Tadića - počinje svoju priču Avdić.

Oduzeti ključevi i zabrana ulaska

Ističe da joj je jutros portir zabranio ulazak u zgradu, prema nalogu "šefa".

- Ja došla jutros na posao, imam svoje radno mjesto u pravnoj službi, viši stručni saradnik za zapošljavanje, i regularno trebam ući u svoju kancelariju. Ulazeći u zgradu, portir mi saopštava: "Izvini, nije do mene, moja šefica mi je naredila da vas nema u svesci". Mi se svi ujutro upisujemo u portirnici, ima sveska zaposlenih, i pišemo da smo došli u 7 sati. Ja sam došla u 6:55 sati, imaju svjedoci, svi prisutni tu, kaže nema te uopšte u evidenciji, kao da ja i ne postojim i nema ključa na ploči gdje se drže svi ključevi od kancelarija.

Ovo je krivično djelo. Neko uzima ključeve, prema čijem nalogu i kojem pravnom osnovu su izbacili mene iz liste zaposlenih. Ko je ključ uzeo, to ne znam. Pozvala sam odmah policiju, oni su odmah došli, sačinili zapisnik i konstatovali da je ovo neviđeno u njihovom radu.

Otkaz bez objašnjenja

Njoj su bez ikakvog objašnjenja dali otkaz.

- Nemam sada ugovora o radu, ne mogu ući u zgradu. Ja i dalje tvrdim da je ovo politički mobing. Ja sam u velikom šoku, evo me prekoputa, sjedim u kafiću, srčani sam bolesnik. Znaju oni to, prijavila sam po Zakonu u radu - govori nam kroz suze Avdić.

Za kraj navodi da će podnijeti krivičnu prijavu i putem advokata tražiti materijalnu štetu, zbog narušavanja njenog zdravlja i ličnost.

Inače, Avdić je bila pripadnica Armije RBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.