TRAJE DO 12. DECEMBRA

Magazinović i Emrić u Dubaiju na godišnjem Samitu UN-a o klimatskim promjenama

Pozivali ključne političke aktere u zemlji na formiranje alijanse i djelovanje u oblasti borbe protiv klimatskih promjena i očuvanja okoliša

Emrić i Magazinović u Dubaiju. PSBiH

N. Aj.

1.12.2023

Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Saša Magazinović i Jasmin Emrić prisustvuju, na poziv Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UN), godišnjem Samitu UN-a o klimatskim promjenama (COP28) u Dubaiju.

Na tom najvećem svjetskom događaju o klimatskim promjenama, koji traje do 12. decembra, učestvuju šefovi država i vlada, članovi parlamenata, predstavnici međunarodnih organizacija i eksperti iz različitih oblasti, te predstavnici civilnog društva iz više od 200 zemalja svijeta.

Energetska tranzicija

Kako je naglasio generalni sekretar UN-a Antonio Guteres (Guterres), ovogodišnji COP28 posvećen je stvarnom napuštanju fosilnih goriva s ciljem sprečavanja klimatske katastrofe s kojom se planeta suočava. Stoga se očekuje da će samit u Dubaiju naglasiti značaj preduzimanja kolektivne akcije kako bi se ubrzao proces energetske tranzicije i proizvodnje čiste energije iz obnovljivih izvora.

Organizatori samita takođe se nadaju da će ovogodišnji COP28 uspjeti da održi u životu ostvarenje cilja o ograničavanju dugoročnog rasta globalne temperature na 1,5 stepeni Celzijusa, na šta se Pariskim sporazumom iz 2015. godine, kojeg je potpisala i ratifikovala i Bosna i Hercegovina, obavezalo više od 200 zemalja svijeta.

U zajedničkoj izjavi Magazinović i Emrić istakli su da u Bosni i Hercegovini nesporno postoji političko jedinstvo oko neophodnosti ispunjavanja preuzetih međunarodnih obaveza, ali da donosioci odluka na svim nivoima imaju odgovornost i za preduzimanje konkretne akcije kako bi to opredjeljenje pratile konkretne i mjerljive aktivnosti. Stava su da energetska tranzicija prestavlja krupan izazov čiji ishod u Bosni i Hercegovini zavisi od pravovremenog planiranja i provođenja mjera.

Globalno zagrijavanje

Magazinović i Emrić, svjesni svih političkih razlika, pozivaju ključne političke aktere u zemlji na formiranje alijanse i zajedničko djelovanje u oblasti borbe protiv klimatskih promjena i očuvanja okoliša.

Diskusije na COP28 obuhvatit će i rješavanje pitanja emisija štetnih gasova koji nastaju u poljoprivredi, pitanje bezbjednosti zaliha hrane, kao i raspravu o načinima prilagođavanja vremenskim ekstremima kojima je planeta izložena u procesu globalnog zagrijavanja zbog prekomjerne upotrebe fosilnih goriva, saopćeno je Sektora za odnose s javnošću PSBiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.