TUZLA

Održana promocija univerzitetskog udžbenika profesora Zijaha Rifatbegovića

Pored primarijusa Potrča, promotor je bio i prof.dr Senahid Trnačević te profesor Bjorn Edwin s Univerzitetske klinike u Oslu

Sa manifestacije - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+10
FENA

1.12.2023

U prepunom amfiteatru Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli večeras je održana promocija prvog interaktivnog multimedijalnog udžbenika autora prof.dr Zijaha N. Rifatbegovića.

Zajedno sa 22 saradnika, profesor Rifatbegović je napisao udžbenik univerzitetskog karaktera koji je proglašen i za najbolji udžbenik u BiH u 2023. godini. Naslov udžbenika glasi: "Prevencija i tretman ozljeda žučnih vodova pri laparaskopskoj holecistektomiji".

Vrhunska knjiga

Promotor prim.prof.dr Stojan Potrč, predstojnik Kliničkog odjela za abdominalnu i opću kirurgiju UKC-a Maribor, rekao je kako profesora Rifatbegovića poznaje 20-ak godina i da je njegov udžbenik veliki doprinos za hirurgiju uopće.

- Vrhunska knjiga, ne zato što je autor moj prijatelj, znamo se već 20 godina kada je on dolazio u Maribor na usavršavanje, ali ovu knjigu preporučujem za sve specijalizante hirurgije, za HPB hirurge i dobra je za one koji nisu u hirurgiji, ali se bave tom problematikom kao, recimo, internisti ili radiolozi - rekao je Stojan Potrč.

Pored primarijusa Potrča, promotor je bio i prof.dr Senahid Trnačević te profesor Bjorn Edwin s Univerzitetske klinike u Oslu, ali koji iz opravdanih razloga bio večeras u Tuzli.

Univerzitetski udžbenik

- Ovo je univerzitetski udžbenik i vrlo je sadržajno napisan kao plod regionalnog projekta i saradnje sa kolegama iz Osla. Pokušali smo sumirati jednu tešku patologiju kvalitetno i na jednom mjestu. Mislim da smo dobrim dijelom u tome uspjeli. Operacija žuči je najčešća operacija u svijetu koja se izvodi u svim hirurškim granama i kao takva je vrlo zastupljena. Ozljede kod laparaskopske holecistektomije žučnih vodova se dešavaju, procent nije visok, ali onaj kome se ta povreda desi je u velikom problemu - kazao ja autor prof.dr Zijah N. Rifatbegović.

Promociju je uveličao i akademik prof.dr Jacob Bergsland iz Norveške, koji je dao nemjerljiv doprinos u razvoju i osnivanju Centra za srce u Tuzli. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.