SARAJEVO

Obilježena godišnjica bitaka za odbranu "Naselja heroja" Sokolja

Hrabri branitelji Sokolja su svaki put osujetili planove agresora da uđu u grad

Osmanović - Avaz
Sokolje - Avaz
Sokolje - Avaz
Osmanović - Avaz
Sokolje - Avaz
+1
FENA

2.12.2023

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na spomen-obilježju na Sokolju, obilježena je godišnjica bitaka koje su vođene za odbranu "Naselja heroja" Sokolja.

Na ovom mjestu ispisana su imena boraca koji su za odbranu ovog naselja i Bosne i Hercegovine dali svoje živote. Među njima je bio i Smail Smajo Šikalo, koji je ranjen 1. decembra 1992. godine, a osam dana kasnije je preminuo.

Ratne fotografije

Organizaciju ove bitne godišnjice upriličila su udruženja “Druga viteška” i “Naši heroji”, koja su pripremila i izložbu ratnih fotografija pod nazivom “Krovovi”, autora Azema Sućeske.

Tokom dvodnevnog obilježavanja, kojem je prisustvovao i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović, poručeno je kako kultura sjećanja mora biti imperativ za budućnost.

- U ovom naselju devedesetih godina vodile su se veoma važne bitke, za stratešku poziciju kojom bi agresor uspio ući u grad, dovodeći ga tako u opasnost. Međutim, hrabri branitelji Sokolja su svaki put osujetili te planove. Pa stoga s razlogom i nosi naziv 'Naselje heroja', nakon herojskih podviga za našu današnju slobodu. Ove godine imao sam čast prisustvovati dvodnenom obilježavanju u organizaciji dva udruženja, pa mogu da kažem da postoji briga za očuvanjem kulture sjećanja, i prenošenje istine. Pamtimo naše heroje, i hvala im za našu slobodu - poručio je ministar Osmanović.

Četiri velike bitke

U ovom naselju odigrale su se četiri velike bitke, 9. maja i 1. decembra 1992. godine, te 27. januara i 18. marta 1993. godine. Branitelji Sokolja uložili su ogromne napore da sačuvaju ovu teritoriju od agresora devedesetih godina, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.