POTPREDSJEDNIK FBIH

Lendo: Pozivam pravosuđe da ne podliježe Dodikovim pritiscima, napadi pokazuju da je svjestan djela

Istovremeno podsjeća na princip jednakosti pred zakonom, odnosno aksiom pravne države da niko nije iznad zakona

Refik Lendo. Fena

H. J. I.

8.12.2023

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Refik Lendo pozvao je danas pravosuđe da ne podliježe pritiscima Milorada Dodika, ocijenivši kako "napadi pokazuju da je svjestan djela za koje se tereti".

- Postupak koji se pred Sudom Bosne i Hercegovine vodi protiv predsjednika entiteta RS Milorada Dodika potvrđuje da, uprkos opstrukcijama, blokadama i pokušajima negiranja njihovog legaliteta, bosanskohercegovačke institucije funkcionišu, te da se vladavina prava odnosi na sve, pa i na najviše državne ili entitetske zvaničnike - saopćeno je iz Lendinog kabineta.

Politički pritisci

Kako se navodi, "krivično djelo koje se predsjedniku entiteta RS stavlja na teret je vrlo jasno propisano, a činjenica da je optužnica protiv njega potvrđena pokazuje da postoji dovoljno dokaza koji upućuju da je Dodik prekršio odredbe Krivičnog zakona BiH koje se odnose na neizvršavanje odluka visokog predstavnika".

- Na njemu i njegovoj odbrani je da pokušaju dokazati suprotno, a na pravosudnim institucijama je obaveza da postupaju i donesu odluku isključivo u skladu s važećim zakonima - ističe se u saopćenju.

Lendo, istovremeno, poziva nadležne pravosudne institucije, prije svih Sud Bosne i Hercegovine, ali i nosioce pravosudnih funkcija da ne podliježu političkim pritiscima kojima se pokušava dovesti u pitanje njihova ustavnost, nadležnosti i nepristrasnost.

- Ustavni sud BiH je već potvrdio ustavni i pravni osnov za postojanje pravosudnih institucija na državnom nivou, a tu činjenicu je, uprkos deklarativnom protivljenju, potvrdio i sam Dodik dolaskom na Sud BiH. Nije da je postojala potreba da ih prizna, ali je to u svakom slučaju uradio - navodi se.

Agresivniji napadi i pritisci

Lendo je mišljenja kako sve agresivniji napadi i pritisci na Sud i Tužilaštvo BiH, pa čak i na postupajuće nosioce pravosudnih funkcija lično, potvrđuju da je i Dodik svjestan svojih postupaka, djela za koje se tereti i eventualnih sankcija koje mu prijete.

- Neće presuda Miloradu Dodiku "dovesti u pitanje opstanak BiH", kako to tvrdi sadašnji ministar sigurnosti Nenad Nešić, ali će definitivno dovesti u pitanje politike koje su odgovorne za prijetnje suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, blokade institucija i opstrukcije integracijskih procesa - napominje Lendo.

Istovremeno podsjeća na princip jednakosti pred zakonom, odnosno aksiom pravne države da niko nije iznad zakona.

- Pravosuđe Bosne i Hercegovine će raditi onako kako to zakon nalaže i na jednak način tretirati Milorada Dodika i bilo kojeg drugog građanina Bosne i Hercegovine, neovisno o njegovoj poziciji, materijalnom statusu, političkoj, etničkoj, vjerskoj ili bilo kojoj drugoj pripadnosti, a te institucije će imati ko braniti i odbraniti ukoliko ih neko pokuša ugroziti - poručio je potpredsjednik FBiH Refik Lendo, saopćeno je iz njegovog kabineta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.