DRŽAVNI MINISTAR

Hurtić posjetio staricu u Vozući: Napadi na povratnike moraju biti adekvatno sankcionisani

Strašno je i što je pritom dobila i prijetnje smrću, što je dodatno ugrozilo njenu, ali i sigurnost ostalih mještana, poručio je Hurtić

Sevlid Hurtić. Fena

H. J. I.

8.12.2023

Osuđujem napad na sedamdesesedmogodišnju staricu Ljeposavu Petković koja je preksinoć brutalno pretučena i opljačkana u porodičnoj kući nakon što su joj dva razbojnika sjekirom provalila u kuću. Riječ je o povratnici na svoje ognjište ovdje u selu Stošnica, Vozuća kod Zavidovića. Strašno je i što je pritom dobila i prijetnje smrću, što je dodatno ugrozilo njenu, ali i sigurnost ostalih mještana. Ovdje sam saznao da je selo Stošnica mirno mjesto, mjesto suživota u kojem skladno već dvije decenije žive povratnici Srbi i Bošnjaci zajedno, poručio je ministar Sevlid Hurtić nakon današnje posjete Petković.

Ministar Hurtić je pozvao nadležne da što prije rasvijetle ovaj slučaj i počiniteljima ovog teškog razbojništva odrede odgovarajuću kaznu.

Slikano tokom današnje posjete. Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice

- Potrebnim smatram i pojačano prisustvo policije u svim povratničkim mjestima, iz razloga što, nažalost, prijetnje ovoj populaciji uglavnom nisu bezazlene. Ne smije se dozvoliti da njihova prava budu ugrožena, u ma kojem dijelu Bosne i Hercegovine živjeli, jer se zaštitne mjere moraju jednako provoditi na nivou cijele države. Opasna ponašanja pojedinaca koja ugrožavaju mir i normalan život povratnicima, moraju biti sankcionisana - rekao je.

Podsjetio je i da je to obaveza koju svi moramo poštovati prema Aneksu 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.