DIREKTOR IDDEEA-E

Badnjević odgovorio na zastupnički upit: Ugroženo je izdavanje ličnih karata i drugih dokumenata

Naveli su da je im je određena izuzetno niska gornja granica rashoda, te da im je zbog toga izuzetno otežan posao

Almir Badnjević. Facebook

N. H.

8.12.2023

U pisanom aktu upućenom Parlamentarnoj skupštini BiH Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH, čiji je direktor Almir Badnjević, poručila je da joj je ugrožen rad.

- Nedostatkom finansijskih sredstava Agencija je očekivala određena umanjenja i restrikcije, ali u ovolikoj mjeru u kojoj rad jedne od institucija od čijeg uspješnog funkcionisanja zavisi uredno funkcionisanje i drugih relevantnih institucija biva ugrožen, to nije očekivala. Činjenica je da i sam proces personalizacije dokumenata za građane na ovaj način ugrožen - navodi se između ostalog. 

Ova agencija, bez čijeg funkcionisanja bi se urušio i sistem izdavanja ličnih karata, vozačkih dozvola i drugih identifikacionih dokumenata građanima, zatim vođenje evidencija i razmjena podataka između i za institucija, kako su naveli, ostala je bez značajnih sredstava za šta treba kriviti Vijeće ministara BiH odnosno Ministarstvo finansija i trezora BiH, piše Fokus.ba

Pisani akt IDDEEA-e. Fokus.ba

U nastavku su naveli da je im je određena izuzetno niska gornja granica rashoda, koja iznosi 38.5 miliona KM, te da ne postoji mogućnost da se sredstva rasporede na način na koji bi joj obezbijedio konstantno i efikasno poslovanje.

- Potrebe građana u budućnosti dovedene su u pitanje kao i izmirenje obaveze prema dobavljačima, jer je Agencija ovako niskom gornjom granicom raspoloživih sredstava bila prinuđena da količine identifikacijskih dokumenata, ličnih karata, vozačkih dozvola i sl., smanji ispod ugovorenih i planiranih količina za period naredne godine - navodi se u aktu IDDEEA-e.

Takođe, ističu da im je postojeća oprema veće zastarila, jer se godinama ne provode kapitalne nabavke. Posebno je, kažu, dotrajala oprema u Centru za skladištenje, personalizaciju i transport dokumenata. Rizik njegovog prestanka rada, ističu, je ogroman i izvjestan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.