MINISTAR SIGURNOSTI

Nešić: Direktor SIPA-e mi je rekao da je BiH bezbjednija od Francuske

Imamo neodgovorne političare koji izazivaju tenzije, poručio je Nešić

Nenad Nešić. Fena

H. J. I.

14.12.2023

Bezbjednosna situacija u Bosni i Hercegovini je odlična, neodgovorni političari dižu tenzije, poruka je ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenada Nešića nakon sastanka s direktorom SIPA-e Darkom Ćulumom, prenosi N1. 

Ministar je dodao da se Bosna i Hercegovina, s druge strane, nalazi na kokainskoj ruti, ali i da postoji spremnost da se upotrijebi represija, kako bi se spriječio protok narkotika preko BiH.

Najsigurnija zemlja u regionu

- Jedna rečenica mi je zaparala uši, da je BiH bezbjednija nego sve zemlje u okruženju, na kraju i od nekih evropskih zemalja, a kao primjer je naveo Francusku. Imate situaciju u Parizu, imate kvartove gdje francuska policija ne ulazi - kazao je Nešić.

Ministar je dodao da je Bosna i Hercegovina najsigurnija zemlja u regionu.

- Potvrdio sam priču koju sam pričao, da je bezbjednosna situacija dobra, da imamo političare koji radi vlastite promocije izazivaju tenzije. Napomenuo je da ćemo u narednom periodu imati probleme s ilegalnim migracijama, jer se formiraju kriminalne grupe koje prevoze migrante iz tačke A u tačku B - rekao je Nešić.

Ruta narkotika

Nešić je naveo da se Bosna i Hercegovina nalazi na ruti narkotika koji dolaze iz Južne Amerike, ali da se vidi u koje luke ta droga stiže.

- Mi smo spremni da stanemo na kraj toj ruti, da smo spremni tu rutu da zaustavimo ili okrenemo preko neke druge zemlje, tome u prilog idu ogromne količine koje su zaplijenjene. To je opredjeljenje ne samo SIPA-e, nego svih agencija kako na nivou BiH, tako i na nivou entiteta - rekao je ministar sigurnosti BiH.

Kada je u pitanju Fronteks, Nešić je dodao da se ugovor s Fronteksom potpiše u januaru ili februaru sljedeće godine. Osim toga, dodao je da je danas iz Ministarstva sigurnosti upućen u Vijeće ministara Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.