UHAPŠENI PREDSJEDNIK SUDA

Vasković tvrdi: Uhapšeni Debevec krio drugi "užareni" telefon u donjem vešu

Vidović je privedena, a, prema mojim izvorima, samo je kratko kazala: "Vidi šta mi đu*re uradi", napisao je Vasković

Vasković: Debevec očito bio van sebe. Avaz

E. Ć.

19.12.2023

Ranko Debevec, predsjednik Suda BiH, pokušao je da sakrije jedan od svoja dva telefona od istražilaca SIPA-e. Zaista je bizarno mjesto na kojem je Debevec krio taj telefon - u donjem vešu, tvrdi novinar Slobodan Vasković.

Kako Vasković tvrdi, on je telefon dao svojoj advokatici Vasviji Vidović u “sobi za prepoznavanje”. Očito je bio potpuno van sebe zbog hapšenja, čim nije shvatio da se iz takve sobe ne može vidjeti ništa, ali da se u sobi vidi sve.

Na taj način su inspektori SIPA-e i otkrili pokušaj skrivanja dokaznog materijala.

Inspektori nisu odmah reagovali, već su Vidović naložili da, kada je izlazila, ponovo prođe kroz skener i tako došli i do drugog telefona Debevca, koji mu je, očito, vrlo vrlo bitan.

Nakon toga Vidović je privedena, a, prema mojim izvorima, samo je kratko kazala: "Vidi šta mi đu*re uradi".

Glavni tužilac Milanko Kajganić je na press konferenciji potvrdio da je Vasvija Vidović "jedan telefon, koji je bio sakriven kod osumnjičenog, pokušala da iznese iz prostorija".

Kajganić je još rekao da Tužilaštvo BiH, trenutno, ima dokaze za prisluškivanje određenog broja sudija i uposlenika Tužilaštva BiH.

Naglasio je da, za sada, nema dokaze da su nezakonite aktivnosti vršene prema političkim ličnostima ili strankama ili nekim drugim ličnostima u BiH.

Debevec i Osmica su predani u nadležnost Tužilaštva BiH, a uhapšeni su 18. decembra.

Kajganić je izjavio da će Tužilaštvo BiH tražiti pritvor i za Debeveca, Mehmedagića, kao i za Vidović.

Kancelarija disciplinskog tužioca VSTS-a podnijela je zahtjev za privremeno udaljenje od vršenja dužnosti predsjednika Suda BiH Ranka Debevca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.