PROGLASITI UZBUNU

Anes Podić za "Avaz": Zagađeni zrak nije bojni otrov od kojeg se srušite u sekundi, posljedice nastupaju kasnije

Ove kritične situacije se dese 3-4 puta godišnje, oni ih nekako pretrpe, mandat se nastavi i tako, kaže Podić

Podić: Mora postojati volja koje nema ni u tragovima. Facebook

Alen Bajramovic

20.12.2023

Stekli su se uvjeti da, zbog dramatičnog pogoršanja kvaliteta zraka u Sarajevu, Vlada KS proglasi epizodu uzbune, saopćeno je danas iz udruženja “Eko akcija”. Prema riječima predsjednika Anesa Podića, plan interventnih mjera definira uvjete za proglašenje uzbune. 

Mjerne stanice

- Na najmanje jednoj referentnoj mjernoj stanici u posljednja 24 sata mora biti zabilježena koncentracija PM čestica veća od 200 mikrograma po kubnom metru. Na stanici Bjelave to se desilo, tako da su uslovi ispunjeni – pojašnjava Podić. 

Kanton Sarajevo izmijenio je Plan interventnih mjera, pa su granične vrijednosti snižene, ali su, s druge strane, ublažene mjere.

 - Jedna od rijetkih učinkovitih mjera je zabrana saobraćaja za motorna vozila sa normom EURO 3 i nižom, ali praksa zadnjih godina pokazuje da ta mjera postoji samo na papiru, jer policija uopšte ne kontroliše. 2020. godine smo imali uzbune koje su trajale po desetak dana i na kraju je jedan jedini vozač isključen iz saobraćaja. Jučer je bila na snazi mjera upozorenje, tokom koje ne bi smjeli da voze vozila EURO 2 i niže, ali se ni ona takođe nije primjenjivala – kaže Podić. 

Više od 160.000 vozila registriranih u KS, sa ostalima koji dolaze u glavni grad BiH, vodeći su uzročnik zagađenja, ali zbog ovakve prakse Podić ne očekuje da će se nešto promijeniti. 

- Drugi dio mjera se odnosi na kompanije koje koriste čvrsta goriva za tehnološke procese, ali i to je preformulisano na način da oni neće biti zatvoreni. Prvo, zato što kanton ima samo jednog inspektora za zaštitu okoliša, a drugo zato što su mjere preformulisane na način da se ta postrojenja trebaju zatvoriti ako je tehnološki proces takav da se to može uraditi. Dakle, imate nešto što je podložno interpretaciji i rastezanju, tako da ni ta mjera praktično ne postoji – dodaje Podić. 

Proglašenje uzbune jedini efekat bi imalo u smislu povećanja svijesti kod građana, kako bi shvatili da su izloženi opasnosti i kako bi se pojačao pritisak na vlasti koje ovaj problem, po riječima Podića, ne žele da rješavaju. 

Rješivo je

- Ove kritične situacije se dese 3-4 puta godišnje, oni ih nekako pretrpe, mandat se nastavi i tako. Ovo je itekako rješivo, ali mora postojati volja koje nema ni u tragovima. Na ovo se građani ne smiju navikavati, jer puno je istraživanja urađeno na ovu temu i nema nikakvih dilema da je ovo najgora stvar koja nas može snaći iz našeg okoliša. 

Puno opasnija od zaraznih bolesti. Zagađeni zrak je problem broj 1 u BiH, svake godine ubije 3.300 i 5.500 ljudi, u samom Sarajevu nastrada nekoliko stotina. Problem je što zagađeni zrak nije bojni otrov, od kojeg se srušite u sekundi, jer posljedice nastupaju nekoliko dana ili nekoliko mjeseci poslije. 

To je razlog zbog kojeg nema odlučnije akcije građana, ali mi biramo vlast da bude pametnija od nas i da rješava zajedničke probleme – ističe Anes Podić iz Eko akcije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.