ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH

Bećirović razgovarao s nadbiskupom Vrhbosanske nadbiskupije monsinjorom Tomom Vukšićem

Bećirović je čestitao nadbiskupu i svim vjernicima katolicima predstojeći Božić, poželivši im mir i dobro zdravlje

Sa održanog sastanka. Predsjedništvo BiH

H. J. I.

21.12.2023

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je s nadbiskupom Vrhbosanske nadbiskupije monsinjorom Tomom Vukšićem i tom prilikom mu čestitao predstojeće božićne i novogodišnje blagdane. Naglasio je da je Bosna i Hercegovina od svoga postanka multikulturalna zemlja i da zajedničko življenje pripadnika različitih religija ovu zemlju čini posebnom. Kao takvo, bosanskohercegovačko društvo je preteča modernih evropskih tendencija uvažavanja različitosti.

Bećirović je čestitao nadbiskupu i svim vjernicima katolicima predstojeći Božić, poželivši im mir i dobro zdravlje. Informirao je nadbiskupa Vukšića o nedavnom susretu s papom Franjom. Tokom boravka u Vatikanu Bećirović je inicirao posjetu pape Franje Bosni i Hercegovini tokom 2024. godine.

Nadbiskup Vukšić je tokom razgovora kazao kako nam je u ovim vremenima potreban ljudski čin dobrote, da bude vodilja svakom čovjeku i primjer društvu. Naglasio je kako je neophodno pronaći alternativu velikom zlu širom svijeta, kojem smo svjedoci, a blagdani su upravo dobar povod da iskažemo svoje najbolje osobine. Zaključio je kako religijske zajednice imaju snagu da ponude alternativu i od posebne važnosti je njihova aktivna društvena usmjerenost ka svakodnevnom činjenju dobra. Upravo je međureligijski dijalog put kojim se može doći do toga cilja. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.