DOGOVOR KOALICIJE

Većina glasala protiv smjene: Staša Košarac zadržao poziciju u Vijeću ministara

Smjena je bila inicijativa 11 poslanika, oni su se pozvali na saslušanje njegove bivše supruge, koja je navela da je trpila nasilje od bivšeg supruga

Staša Košarac. Fena

N. H.

21.12.2023

Zahtjev za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH, odnosno smjena ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca, nije dobio potrebnu podršku u Predstavničkom domu Parlamenta BiH. 

Protiv smjene Košarca glasala su 22 zastupnika, dok ih je 17 bilo za smjenu i jedan suzdržan.

Smjena je bila inicijativa 11 poslanika, a oni su se pozvali na saslušanje bivše supruge ministra Košarca, Sanje Stanković, koja je govorila o nasilju koje je, kako je navela, trpila od bivšeg supruga. 

U svojoj inicijativi su naveli da je u BiH posljednje dvije godine ubijeno više od 20 žena, a da institucije ne daju adekvatan odgovor. Također, istakli su da Košarac nije moralno prihvatljiva osoba da bude na čelu ministarstva.

SNSD je ranije povukao i zahtjev za smjenu ministra odbrane Zukana Heleza, na šta je Saša Magazinović rekao da je to dio dogovora koalicije. 

- To je dio dogovora da se ne bavimo smjenama u Vijeću ministara BiH nego da se probamo uraditi stvari koje su dobre i koje su do nas ovdje u Parlamentu, EU put BiH i mi ćemo se kao Klub ponašati u skladu sa tim dogovorom - rekao je Magazinović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.