"AVAZ" NA LICU MJESTA

Turistička zajednica KS otvorila informativni centar na Baščaršiji

Privatni sektor prati razvoj turizma, rekao je Haris Fazlagić, direktor TZKS

Sa današnjeg otvorenja - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5

28.12.2023

Turistička zajednica Kantona Sarajevo, uz prisustvo načelnika Općine Stari Grad Irfana Čengića, otvorila je danas Turistički informativni centar na Baščaršiji.

Među šest destinacija

Haris Fazlagić, direktor Turističke zajednice Kantona Sarajevo, govorio je o tehnologiji, internetu kao planovima za privlačenje većeg broja posjetilaca.

- Krevet više se traži u Sarajevu. Privatni sektor prati razvoj turizma. Prema našim podacima, imamo osam posto soba više u Sarajevu, a 10 posto više kreveta. Privatni sektor zna za tu potražnju i oni to prate. Ekonomske i statističke podatke ćemo vidjet poslije Nove godine. Znam da smo sada izjednačili sa rekordnom 2019. godinom. Sarajevo je ušlo među šest destinacija, prema procjenama i predviđanjima Svjetske turističke organizacije - istakao je Fazlagić.

Tri ključna projekta

Načelnik Općine Stari Grad, Irfan Čengić, govorio je o tri ključna projekta.

- Svi znamo da ljudi dolaze radi Baščaršije i Starog Grada u posjetu Sarajevu, ali uglavnom spavaju na Ilidži zato što Ilidža ima prostor i kapacitet da smjesti te turiste. Tri projekta su trenutno aktuelna što se tiče hotelijerstva, preko puta hotela Evropa se gradi jedan novi hotel koji će imati pet zvijezdica, a očekujemo da će u januaru ili februaru biti otvoren. 

Na Baricama će se graditi hotel, te u blizini Islamske zajednice radimo projekt s našim arhitektom Vukom Zecom da se u Morića hanu naprave smještajni kapaciteti, a Općina je spremna podržati ta tri projekta. Međutim, imamo velike probleme sa komisijom za zaštitu spomenika, a sva Baščaršija je u rukama Federalne vlade, odnosno ministra koji dolazi iz Orašja, koji možda nikada nije bio na Baščaršiji, ali on upravlja svakim objektom na Baščaršiji - kazao je Čengić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.