NOVOGODIŠNJI PRIJEM

Nikšić: Ništa i nikoga nismo izdali niti Bosne i Hercegovine ima manje nego prošle godine

Potpuno smo svjesni, rekao je, da nismo ostvarili sve zacrtane ciljeve u pojedinim segmentima i da sva naša očekivanja nisu u potpunosti ispunjena

Novogodišnji prijem SDP-a - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+8
FENA

28.12.2023

Tradicionalni novogodišnji prijem Socijaldemokratske partije (SDP) BiH upriličen je večeras u Sarajevu, a predsjednik te stranke i pemijer Federacije BiH Nermin Nikšić je u svom obraćanju ocijenio da je protekla godina uprkos izazovima bila uspješna - formirana je nova parlametarna većina na državnom nivou, a SDP BiH je temeljni faktor nove Vlade Federacije BiH.

- U vlasti smo i u većini kantona, što je iznimno važno za efikasno i efektivno provođenje naših politika i opredjeljenja da učinci našeg rada dopru do što većeg broja sugrađana. Na državnom nivou smo prilikom formiranja vlasti polagali nadu u to da je pred nama jedan novi period razumijevanja, saradnje i združenog rada za opće dobro - istakao je Nikšić.

Zacrtani ciljevi

Potpuno smo svjesni, dodao je, da nismo ostvarili sve zacrtane ciljeve u pojedinim segmentima i da sva naša očekivanja nisu u potpunosti ispunjena.

- Duboko sam uvjeren da naše društvo možemo povesti naprijed u interesu svakog našeg čovjeka samo politikom iskrenog dogovora, razgovorom i spremnošću za kompromis - naglasio je Nikšić.

U protekloj godini, podsjetio je, učinjeni su mali, ali važni pomaci kojim se jača država. U državnoj vladi, naveo je, je blok stranaka okupljenih oko Trojke vratio jedno ministarsko mjesto koje je u prethodna dva mandata bilo prepušteno SNSD-u.

- U dogovoru s partnerima uvećali smo državni budžet za iznos veći nego ikada prije. Na ovaj način su ojačani kapaciteti države, a uposlenici državnih institucija, vojnici, policajci, graničari i svi drugi su dobili zasluženo povećanje plata i zaštitu njihovog i dostojanstva institucija koje predstavljaju - naveo je Nikšić.

Kako je ocijenio, vratili su i ravnotežu u rukovođenju javnim institucijama na državnom nivou, a ipak su usvojili i čitav set važnih zakona za evropski put BiH.

- Svako usvojeno zakonsko rješenje je važno i unapređuje rad naših institucija i život naših građana. Ništa i nikoga nismo izdali niti BiH ima manje nego prošle godine. Naprotiv. Zato ćemo nastaviti raditi kako smo radili do sada i uvjeren sam da će iduća godina biti godina otvaranja vrata za pristupanje naše zemlje Evropskoj uniji - istakao je Nikšić.

Međusobno povjerenje 

Na nivou Federacije BiH, izrazio je zadovoljstvo uspostavljenim međusobnim povjerenjem koje rezultira jednoglasnim odlukama Vlade, te koordinacijom s parlamentarnom većinom što osigurava da parlament izglasava ono što Vlada šalje u parlamentarnu proceduru.

- Na taj način smo postigli da je SDP BiH u Vladi Federacije najjača opcija jer imamo 16 ministara i premijera - rekao je.

Naveo je i to da je usvojen set energetskih zakona, Zakon o civilnim žrtvama rata čime je riješen decenijski problem te populacije i osigurano je dodatnih 70 miliona KM za rast invalidnina.

Sa poduzeticima je dogovoreno zaključavanje cijena za 40 ključnih namirnica kako bi maksimalno ublažili posljedice inflacije na koju ne mogu uticati. U saradnji sa EU, građanima je raspodjeljena novčana pomoć za ublažavanje rasta troškova energenata. Penzionerima su povećane penzije, a omogućeno je i izjednačenje penzionih prava za pripadnike Oružanih snaga BiH.

Nismo dozvolili, kako je rekao, porast cijene struje za domaćinstva iako su prethodnici svojim nemarom ostavili ogroman dug Elektroprivrede BiH. Istovremeno, na dan rudara je zaključen kolektivni ugovor kojim su im povećana primanja i topli obrok.

- Omogućili smo poslodavcima da radnicima isplate dodatak od ukupno 2.500 KM neoporezivo, što faktički omogućuje isplatu minimalne plate radnicima više od 1000 KM idućih šest mjeseci. Za poduzetnike smo osigurali sufinasiranje troškova kamata na kredite koje imaju kod Razvojne banke Federacije - podvukao je Nikšić.

Sportske reprezentacije

Po prvi put u 20 godina uplaćena su sredstva u Fond solidarnosti i omogućena je podrška u nabavci lijekova i njege zdravstveno najugroženijih sugrađana, djece oboljele od cistične fibroze.

Osigurana su i sredstva za besplatne udžbenike za đake od 1. do 5. razreda, za stipendje za srednjoškolce i studente iz reda povratničke populacije, po prvi put na području cijele države, te podrška porodiljama iz reda ove populacije u cijeloj zemlji.

- Pomažemo ugroženim radnicima. Posredovali smo u prevazilaženju problema radnika i uprave Mitala, na uvezivanju Mitala i Gikila. Posebno sam ponosan na zaustavljanje namjernog urušavanja kompanije u većinskom državnom vlasništvu - naveo je, podsjetivši da kompanija Zrak, nekadašnji gigant namjenske industrije koji je bio pred gašenjem, iako u stečaju, ponovo postaje preduzeće sa perspektivom.

Također, stavljen je u funkciju i set antikorupcijskih zakona, a u toku je javni poziv za izbor po 10 tužilaca i sudija te se očekuje da tzv. federalni USKOK potpuno zaživi u idućoj godini.

Podrška je pružena i sportskim reprezentacijama, sportistima koji ostvaruju zavidne rezultate.

U idućoj godini, najavio je realizaciju ključnih obećanja, poput uvođenja minimalne plate od 1.000 KM, rasterećenje privrede umanjenjem izdataka na primanja radnika, fiskalizaciju, uvođenje e-uprave i čitav niz drugih reformi važnih za građane.

- Očekujemo otvaranje pregovora sa EU i dodatne iskorake usvajanjem seta važnih zakona, ma koliko teški pa i mučni ponekad bili ti pregovori, ali mi drugog puta osim puta jedinstva i integracija nemamo. I da, očekuju nas lokalni izbori i pobjeda koalicinih kandidata u većini lokalnih zajednica. Svim građanima u cijeloj Bosni i Hercegovini želim dobro zdravlje prije svega, a onda i ostvarenje želja kako na ličnom i porodičnim, tako i poslovnom planu - poručio je predsjednik SDP BiH i premijer FBiH Nermin Nikšić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.