NA DANAŠNJOJ SJEDNICI

Premijer Uk predstavio Prijedlog budžeta Kantona Sarajevo za 2024. godinu

Uk je kazao da je Prijedlog obuhvatio sve zakonske obaveze Kantona Sarajevo

Sa današnje sjednice. Fena

FENA

29.12.2023

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk predstavio je danas na sjednici Skupštine KS Prijedlog budžeta za 2024. godinu u iznosu od 1.530.505.602 KM.

Uk je kazao da je Prijedlog obuhvatio sve zakonske obaveze Kantona Sarajevo, koje podrazumijevaju redovna mjesečna izdvajanja za naknade porodiljama i ostalim korisnicima socijalne zaštite, kao i naknade po osnovu prava boračke populacije, te drugih zakonskih prava.

Ciljevi za narednu godinu

Iskazao je opredjeljenje Vlade KS da budžet bude usvojen u tekućoj godini, kako ne bi morali usvajati odluku o privremenom finansiranju te kako bi u narednu godinu ušli relaksiraniji.

- Ciljeve za narednu godinu smo podigli jako visoko. Protekle tri godine pokazale su hrabro kreiranje budžeta i s aspekta prihoda i rashoda, a tako je i ove - istakao je premijer.

Tvrdi da žele kreirati ozbiljan ambijent za investitore koji će ulagati u KS i ostvarivati dodatne prihode.

Uk je podcrtao da se Vlada Kantona Sarajevo u Nacrtu budžeta za 2024. godinu opredijelila za povećanje osnovice sa 330 KM na 385 KM, dok je u Prijedlog budžeta uvrstila dodatna sredstava na pozicijama bruto plaća i pripadajućih poreza za realizaciju kolektivnih sporazuma koje je pregovarala sa koordinacijom sindikata za kolektivne ugovore iz oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja, kulture, socijale, unutrašnjih poslova i državnih službenika i namještenika u Kantonu Sarajevo.

- To smo uradili kako bi ublažili inflaciju i kako bi motivisali uposlenike da prate ambiciozne planove - naglasio je premijer.

Posebno se osvrnuo na započetu digitalizaciju koja će imati ozbiljne zamahe u 2024. godini te je kazao da će njome biti obuhvaćeno 400 procesa.

Stipendije

Opredjeljenje te Vlade, dodao je, jeste i da ulaže u kapacitete pravosudnih ustanova, sudova i tužilaštava te će finansirati dodatna zaposlenja i materijalne troškove, s ciljem da ubrza procese.

- Troškovi života su se uvećali i Vlada je odlučila da podigne stipendije za djecu boračke populacije sa 100 na 150 KM. Nastavit ćemo i stambeno zbrinjavati boračku populaciju i za tu namjenu smo izdvojili 2,5 miliona KM - kazao je.

Također je najavio da ću narednoj godini osigurati sredstva za formiranje muzeja bivšeg logora "Kontiki" u Vogošći, kao i formiranje muzeja Armije RBiH u kasarni Zmajevac.

- Investiramo u malu privredu, planirani dio budžeta je 8,8 miliona KM i bit će raspoređen po programima u opticaju. Proširit ćemo i programe prema bh. državljanima u inostratstvu. Za poljoprivredu je planirano oko 10 milina KM - kazao je.

Kapitalni projekti se, dodao je, odnose i na ulaganje u poslovne zone KS, gdje je planiran iznos od 7,5 miliona.

Govoreći o zdravstvu, Uk je kazao da će ulagati u prevenciju i unapređenje zdravlja građana te da je za tu namjenu planirano 2,5 miliona KM.

Uk je naglasio i da su budžetom predviđeni i kapitalni transferi za kulturu u iznosu od 6 miliona KM, koji će se usmjeriti u izgradnju muzeja umjetnosti Ars Aevi, kao i 10 miliona KM za kapitalne investicije za sport, kako bi vratili reprezentaciju u Sarajevo.

Unapređenje kvalitete usluga

Između ostalog, najavio je i formiranje centra za unapređenje kvalitete usluga kako bi podigli kvalitetu komunalnih usluga na veći nivo.

Dodao je da su planirana sredstva za jačanje javnog prijevoza, kao i komunalne privrede, unapređenje čistoće na javnim gradskim površinama, kao i sredstva za kapacitiranje robnih rezervi.

Uk je naglasio da su prvi put planirana i sredstva za sufinansiranje produženih boravaka u osnovnim školama, a značajna sredstva su izdvojena za rekonstrukcije škola, kupovinu udžbenika, te finansiranje rada Studentskog doma.

U okviru kapitalnih investicija, planirana je nabavka novih tramvaja te nabavka nove opreme za MUPKS i školovanje 250 novih kadeta.

- Planirana su, između ostalog, sredstava za kupovinu novih sofisticiranih uređaja za javne zdravstvene ustanove, kao i finansiranje nabavke pomagala za ratne vojne invalide, kao i pozicija za jačanje programa preventivne zdravstvene zaštite građana – istakao je.

U skladu s opredjeljenjem Vlade da se zadrži i unaprijedi kadrovska struktura u obrazovanju, policiji, sektorima socijalne zaštite, kulture i sporta, te javne uprave, planirana su i dodatna sredstva za plaće uposlenima u iznosu od 23 miliona KM, u skladu sa kolektivnim ugovorima i dogovorima sa sindikalnim organizacijama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.