REAKCIJE

Almir Bečarević za "Avaz": Zamolio bih Eleka da zatvori dotok gasa, pristankom na ucjene ne ginu nam balvani

Iza svega se krije novac, i to novac kojeg želi od građana FBiH, kako bi gradio svoj neovisni sistem prema Palama, rekao je

Almir Bečarević. Vlada KS

Alen Bajramovic

29.12.2023

Nakon prijetnji "Sarajevogasa" iz Istočnog Sarajeva da će obustaviti isporuku plina, zbog čega bi stanovnici Sarajeva u jeku sezone ostali bez grijanja, oglasio se stručnjak za energetiku i bivši kantonalni ministar Almir Bečarević. U izjavi za "Avaz" on tvrdi da se za ovakav scenarij znalo unazad nekoliko mjeseci, a da je opcija sile i samovolje najavljena nakon što Regulator gasa iz Trebinja nije odobrio povećanje cijene transporta.

- Prije nekoliko dana, prilikom puštanja u rad nove Toplane u Istočnom Sarajevu, direktor Sarajevo-gasa Nedeljko Elek je tražio političku podršku od Milorada Dodika. Očigledno je dobio i sada u stilu kauboja prijeti. Iza svega se krije novac, i to novac kojeg želi od građana FBiH, kako bi gradio svoj neovisni sistem prema Palama. Ovo je dokaz da je Predsjedništvo BiH uradilo sjajnu stvar s prijedlogom Zakona o gasu, ali i to odbijaju iz RS. Samo zakonom se ovo može riješiti i RS to odbija jer hoće novac - kaže Bečarević.

Danas su se oglasili i iz Energoinvesta, ocijenivši stav Sarajevo- gasa jednostranim ultimatumom i "ratnom prijetnjom".

- Samo lud čovjek može i samom sebi zatvoriti gas, jer ako Elek ispuni prijetnju i on ostaje bez gasa. Ostaje bez bilo kakvih prihoda. Stoga, ja nemam problem da ga zamolim da zatvori, jer valjda će tada međunarodna zajednica reagirati, jer gasa je bilo čak i u ratu. Ovo je "kaubojski film", iza kojeg stoji zahtjev za novac i ništa više. Ako neko pristane na ovu ucjenu, onda nam ne ginu balvani i situacija u kojoj će svako, kad mu treba novac, prijetiti ili balvanima ili zatvaranjima - ističe Bečarević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.