PREDSJEDNIK RS

Dodik: Predložit ćemo svoj izborni zakon i osnivanje svoje izborne komisije

To će biti ustavno pozicioniranje koje ne zadire u izbor članova Predsjedništva BiH i poslanika Predstavničkog doma PSBiH, rekao je

Milorad Dodik. Miomir Jakovljević / Ringier

H. J. I.

3.1.2024

Predsjednik RS i lider SNSD-a Milorad Dodik, poručio je na današnjoj press konferenciji da će manji bh. entitet kreirati novi zakon u vezi s provođenjem izbora u RS mimo Centralne izborne komisije BiH. 

- Mi smo odlučni da kreiramo novi zakon koji je u skladu s ustavima BiH i RS, izborni zakon RS - rekao je Dodik, te najavio da će tekst zakona predočiti u NSRS, te partnerima i opoziciji.

- To će biti ustavno pozicioniranje koje ne zadire u izbor članova Predsjedništva BiH i poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. To bi i dalje radio CIK. Sve ostale izbore bi provodila naša republička izborna komisija (RIK). Tako bi se vratila ustavna prava i nadležnosti RS za provođenje izbora. Ustav BiH predviđa izbore za Predsjedništvo BiH i Predstavnički dom - rekao je Dodik.

Istakao je da je zakon spreman. 

- Vrlo brzo ćemo predložiti tekst zakona Narodnoj skupštini da se usvoji po hitnom postupku. Ne želimo više gledati mešetarenje izbornim procesima. Nigdje nema da je CIK nadležan za izbore na nižim nivoima vlasti. Ovo je trenutak u kojem ćemo to vratiti tamo gdje stanuje, a to je nadležnost RS. U Federaciji BiH kako hoće - izjavio je Dodik.

On je naveo da će prije donošenja tog zakona biti donesen zakon koji zabranjuje djelovanje, odnosno primjenu Izbornog zakona BiH na prostoru RS kada se radi o lokalnim izborima.

- Kako će to riješiti sve u FBiH, nije naš problem - poručio je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.