ODRŽALI VIŠE SASTANAKA

Dizdar za "Avaz": Radna grupa je ponudila modele viđenja Izbornog zakona, Dodikove izjave ne doprinose stabilizaciji prilika

Što se nas tiče, stvari su vrlo jasne – postoje državne institucije koje su nadležne za provođenje Izbornog zakona, rekao je o izjavi Dodika

Nerin Dizdar. MINA

4.1.2024

Koalicioni partneri na državnom nivou su početkom juna prošle godine donijeli odluku o formiranju radne grupe koja će raditi na izmjenama Izbornog zakona BiH.

U ime trojke izabran je Nerin Dizdar (SDP), predstavnica HDZ-a je Darijana Filipović, a iz SNSD-a Sredoje Nović.

No, o radu ove radne grupe javnost nije bila informisana, pa se počelo nagađati da nije bilo sastanaka. Ipak, kako je rekao za portal „Avaz“ ministar raseljenih osoba i izbjeglica FBiH Nerin Dizdar, to nije istina.

Remeti atmosferu

- Radna grupa je imala nekoliko sastanaka. Definisali smo šta su čiji prioriteti što se tiče izmjena Izbornog zakona, a što su manje-više ranije sve strane javno artikulisale. Ponudili smo različite modele viđenja Izbornog zakona, a nastavak priče o tom pitanju je na rukovodstvima stranaka, iako i Radna grupa ima zadatak da to može koordinisati – kazao je Dizdar za portal „Avaza“.

Predsjednik RS Milorad Dodik jučer je kazao da će entitet donijeti svoj izborni zakon, a koji će obuhvatati izbore za nivoe Narodne skupštine RS, predsjednika RS i lokalne izbore, dok bi nivo Predsjedništva BiH i Parlamentarne skupštine BiH ostali u nadležnosti državnog nivoa.

Dizdar smatra da to remeti atmosferu i mogućnosti postizanja dogovora.

- Te vrste izjava ne doprinose nikakvoj stabilizaciji prilika, nije to ništa novo. Treba naglasiti da te izjave nemaju nikakvo pravno utemeljenje. Što se nas tiče, stvari su vrlo jasne – postoje državne institucije koje su nadležne za provođenje Izbornog zakona. Ako bismo se stalno referirali na te jednokratne izjave, koje su manje-više svakodnevne, ne bismo ništa ni radili – ističe Dizdar za „Avaz“.

Lični politički poeni

Naglašava da se svi trebaju fokusirati na stvarni rad za građane, a ne za rad za ostvarivanje ličnih političkih poena, jer tako se ne može ništa ostvariti.

- Lako je gurati neke svoje priče u javnosti, ali to ne doprinosi dogovoru. Ako je cilj dogovor, onda je jasno šta su parametri – to su presude domaćih i međunarodnih sudova, a sve mimo toga nema utemeljenja niti u zakonu niti u Ustavu i ništa dobro ne može donijeti – zaključio je Dizdar za „Avaz“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.