IZJAVIO ELEK

Bez novog ugovora bit će prekinuta isporuka gasa za Federaciju BiH, poručuju iz Istočnog Sarajeva

Kompanija "Energoinvest" je uvoznik gasa za entitet FBiH, dok gas za potrošače u entitetu RS uvozi kompanija Gas-Res iz Banje Luke

Novi ugovor još nije potpisan. RSE

H. J. I. / RSE

4.1.2024

Direktor kompanije "Sarajevo-gas" Istočno Sarajevo Nedeljko Elek najavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da, ukoliko u narednih nekoliko dana ne bude potpisan ugovor između ove firme i "Energoinvesta" o transportu gasa, bit će prekinuta isporuka ovog energenta za Federaciju BiH.

Njegova izjava dolazi sedam dana poslije sastanka nadležnih dvije entitetske vlade (Republika Srpska i Federacija BiH) o isporuci gasa.

Novi ugovor nije potpisan

Sastanak je održan 29. decembra nakon što je firma iz Istočnog Sarajeva "Sarajevo-gas" poslala sarajevskom "Energoinvestu" zahtjev da cijena sa 11,1 bude uvećana na 14,1 marku, po 1.000 kubnih metara gasa. Poskupljenje obrazlažu ulaganjem u sistem gasovoda.

Ugovor o transportu gasa između sarajevske kompanije "Energoinvest" i firme "Sarajevogas" Istočno Sarajevo istekao je 31. decembra 2023. godine.

Novi ugovor još nije potpisan.

Kompanija "Energoinvest" je uvoznik gasa za entitet Federaciju BiH, dok gas za potrošače u entitetu Republika Srpska uvozi kompanija Gas-Res iz Banje Luke.

Firma "Sarajevogas" iz Istočnog Sarajeva posluje na teritoriji entiteta Republika Srpska i vlasnik je gasovoda dugog 40-ak kilometara. Njime se ruskim gasom snabdijeva i Sarajevo, kao najveći potrošač gasa.

Obustava odgođena zbog praznika

- Obustava je odgođena zbog praznika, ali ukoliko ugovora ne bude u idućih par dana, morat ćemo prekinuti isporuku. Već sam u krivičnom djelu, jer radimo bez ugovora. Faktura za ovaj mjesec sigurno će biti 300.000 maraka (oko 150.000 eura) i mi to nemamo kome da fakturišemo - kazao je Elek za RSE.

Iz kompanije "Eneregoinvest" saopćili su za RSE da se nadaju da će novi ugovor biti potpisan u narednim danima, nakon sastanka entitetskih resornih ministarstava i direktora kompanija.

Iz "Energoinvesta" tvrde da je razlog dosadašnjeg nepotpisivanja "ultimativni zahtjev firme Sarajevo-gas Istočno Sarajevo za povećanje cijene".

Iz Ministarstva energije, rudarstva i industrije Federacije BiH nisu odgovorili na upit RSE kada će biti održani pregovori o novom ugvovoru i na koji način će biti riješen problem sa isporukom gasa.

Kako gas stiže u BiH?

Bosna i Hercegovina u potpunosti zavisi od uvoznog gasa iz Rusije, koji u zemlju stiže "Turskim tokom".

Gas se u BiH doprema gasovodom koji u državu ulazi u mjestu Šepak kod Zvornika, na granici BiH i Srbije.

Federacija BiH godišnje troši oko 250 miliona, a Republika Srpska oko 50 miliona kubnih metara gasa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.